Голямо Дряново стяга Четвъртия национален фестивал на ореха

На 21 октомври за четвърта поредна година в с. Голямо Дряново, община Казанлък ще се проведе Четвъртият национален фестивал на ореха. Той се организира под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, която се учреди след първото издание на този фестивал. Организатори на празника са Кметство – с. Голямо Дряново, Народно читалище „Зора-1902” и земеделските производители Георги Василев и Спас Момов, които са основни спонсори на фестивала.

Целите на празника са да популяризира ореха като култура, начина на отглеждането му, да се възвърнат много забравени традиции, свързани с него, да се изгради основата, върху която производители, преработватели да споделят своите проблеми и успехи, да спомогне за тяхното обединение за съвместно преодоляване на трудностите в бъдеще.

„А по-подходящо място за провеждане на такъв фестивал от Голямо Дряново няма, тъй като около селото се намира един от най-големите масиви с орехови насаждение в България на площ над 2500  декара. Това е успешен опит да се възроди една стара традиция. Легендата гласи, че всеки, който е пожелал да се засели в това райско кътче, е длъжен да засади орех. Дървото символ на Голямо Дряново, защитавало и предпазвало поколения наред – орехът, който стои непреклонен и горд. В селото до скоро се е намирал и най-стария орех на Балканския полуостров на близо 500 години“, споделят организаторите на фестивала.

Програма на Четвъртия фестивал на ореха:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram