ЦИК vs. ОИК в Казанлък

/КРОСС/Централната избирателна комисия отмени решение на Общинската избирателна комисия в Казанлък да остави без разглеждане жалба на ДПС.

Кандидат на движението сезирал комисията заради листовка на свой опонент, в която пишело, че трябва да се изолира „вредното влияние на ДПС“.

Според Общинската избирателна комисия обаче твърдението представлява просто изразена позиция от кандидата и неговата коалиция. „В него не се съдържа враждебна или дискриминационна реч, нито омраза или клеветнически изказвания“, се казва в решението на ОИК.

Според жалбоподателя обаче това не е така, затова и сезира ЦИК с мотива, че решението на ОИК в Казанлък пряко засяга членовете на партията му и уронва авторитета на ДПС.

Вчера ЦИК заседава по казуса и определи решението на ОИК като „неправилно и нецелесъобразно“. Централната комисия припомня член от Изборния кодекс, според който се забранява използването на агитационни материали, които накърняват доброто име на кандидатите.

„В този смисъл всички политически субекти, участващи в предизборната кампания, следва да не употребяват в своите агитационни материали призиви, с които нарушават добрите нрави, използвайки изрази като „вредното влияние на ДПС“. Предвид горното Централната избирателна комисия приема, че текстът в листовката със съдържанието за „вредното влияние на ДПС“ представлява нарушение на добрите нрави съгласно чл. 183, ал. 4 от ИК“, се казва още в решението на ЦИК.

Затова комисията връща казуса отново на ОИК с указание да спази решението. То пък подлежи на обжалване пред ВАС.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram