Почитаме яйцето днес

Един от най-консумираните продукти днес има празник. 14 октомври е обявен за Международен ден на яйцето, въведен от Международната комисия на яйцето, през 1996 г. 

Основната цел е през този ден да се повиши консумацията на този продукт и да се покажат най-полезните му качества, съобщават от международната компания за поръчки на храна foodpanda. Яйцата са почитани заради своите невероятни, здравословни качества и са една от най-основните храни в целия свят с голямо приложение.

Кокошите яйца са широко използвани в много видове ястия, както сладки, така и солени. Някой от най-срещаните методи за подготовка са: сварени (рохко или твърдо сварени), бъркани, пържени, на омлет и др. Яйцата могат да се консумират и сурови, въпреки че това не се препоръчва за хора, които могат да бъдат особено чувствителни към салмонелоза. В суров вид, те са много добър метод за подобряване на гласа. В кухнята, яйченият жълтък е важенемулгатор, който се използва за сгъстител. Изключително подходяща храна е при спазване на диети, поради високо съдържание на протеини и нулевото съдържание на мазнини. Въпреки това, трябва да бъдем внимателни и да не приемаме повече от 3-5 яйца на седмица, заради холестерола, който съдържат.

Колкото и да е странно, има много типа яйца и ние трябва да правим своя избор спрямо характеристиките. Нека видим, колко са различни всички тези видове яйца: 

  • Според цвета им, яйцата са бели, жълто-оранжеви и светло кафяви. Това се получава заради пигментацията и не влияе на вкуса им.
  • Според размера: Яйцата обикновено са етикетирани като малки, средни, големи и много големи. Различията в размера до голяма степен се дължат на възрастта на кокошката, въпреки че понякога това е свързано с щам или порода: Пъдпъдъчите и щраусовите яйца са сред предпочитаните деликатеси.
  • Според това с какво се хранят кокошките. Всички можем да видим разликите между вкуса и вида на домашното яйце и тези на купеното от магазина. Например обогатените яйца имат повече Омега-3, защото кокошките с хранят с качествени продукти, в свободни пространства, а не в клетки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram