Незаконна сеч в Балкана

Преди месец горските инспектори заловили над казанлъшкото село Горно Съхране група секачи, съобщи БТВ.  Незаконната дървесина излизала от гората въпреки присъствието на служители от близкото горско стопанство.„Отидохме рано сутринта, още в тъмната част на денонощието, и установихме, че със знанието на наши колеги от Държавното ловно стопанство (ДЛС) „Мазалат“ се сече в непозволен район – разказа Георги Дончев, главен инспектор в ЮИДП. – Говоря за един вид организирана група, дали е престъпна ще кажат компетентните органи“.

Сечището е на 800 метра височина и щетите се виждат ясно. Засегнати са 185 декара, а с булдозер е прокаран половин километър път.

Сечени са габър, бук и дъб, макар в близките седем години на това място да не се предвижда сеч. Повалянето на дървета е продължило и след първоначалната инспекция и установяването на незаконните действия.„След една такава сеч може би след около 20 – 30 години тук ще имаме младеняк… при евентуално добро стечение на обстоятелствата в следващите години“, оцени инж. Тодор Начев, експерт в ЮИДП.Освен секачите, инспекторите сварват в участъка и трима служители на близкото ловно стопанство „Мазалат“.„Двама инженери е имало тук и един горски служител. Били са смутени, не са дали адекватен отговор“, каза Дончев. И продължи: „Доколкото знам, тези хора продължават да работят. В случая не само трябва да бъдат наказани, най-малко – отстранени от служба“.

btvnovinite.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram