11 октомври: Световен ден за борба със затлъстяването при деца

По повод на 11 октомври – Световен ден за борба със затлъстяването при деца от НЦОЗА обобщават, че децата ни затлъстяват заради лош семеен пример, малко движение и агресивна реклама

 
Всяко едно от три деца в света на възраст от 2 до 19 години е със свръхтегло или затлъстяванеНебалансираното хранене и ниската физическа активност са основните фактори за наднорменото тегло при децата.
В България има висока честота на свръхтегло и затлъстяване от най-ранна детска възраст, сочат данните от седем национални проучвания (1998 – 2014), проведени от НЦОЗА, МЗ и РЗИ върху храненето и хранителния статус на различни детски възрастови групи.
При последното проучване е установено, че 5% от децата от 1 до 4 години имат затлъстяване. За сравнение, през 2007 г. този процент е бил 2,7%. Децата на 5–18 години с наднормено тегло са общо 30,1%, включително 19,8% със свръхтегло и 10,3% със затлъстяване. Момчетата на 10–13 години са най-рискова група – при тях затлъстяването е почти 20%.

В България специалистите по хранене в НЦОЗА са разработили документи, подкрепящи здравословно хранене

НЦОЗА създаде препоръки за здравословно хранене на ученици, на бременни и кърмещи жени, на кърмачета, на деца от 0 до 3 години; наредби за здравословно хранене на учениците (2009 г.), на децата от 3 до 7 години в детски заведения (2011 г.); на децата от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни (2011 г.) и съответно сборници с рецепти като ръководство за прилагане на наредбите.

Хранене в ранната и предучилищната възраст
При една пета от децата приемът на натрий (основно от готварската сол) е по-висок от горните препоръчителни нива. Всяко четвърто дете на възраст 3–6 години консумира високо количество мазнини.

Хранене в ученическата възраст
В България най-сериозни са проблемите в храненето на децата в ученическа възраст – консумацията на мляко, риба и пълнозърнест хляб е ниска, често се консумират много колбаси, захарни, шоколадови и сладкарски изделия, чипс и снаксове с високо съдържание на сол и мазнини.

Физическа активност в ученическата възраст 
Проблем е и ниската физическа активност – само 43% от момчетата и 27% от момичетата имат умерена до интензивна физическа активност съгласно препоръките (поне 60 мин. всеки ден).

Проблемите в детското хранене са следствие от липсата на здравословен модел в значителна част от българските семейства, от отсъствието на адекватна информация и обучение по здравословно хранене, от голямото влияние на масовата реклама на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар.

Информационен портал Е-здравеЙ Здравен форум

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram