Предприятия и болница в режим от утре заради по-скъпия ток

Предприятията от „Холдинг – Металик“ Стара Загора спират машините си на 11 октомври заради необичайно високата цена на електроенергията на свободната борса. Това е разпоредено със заповед на Борда на директорите на холдинга, заради 7-кратно по-високата цена на електроенергията, обявена днес следобед в сайта на Българска независима енергийна борса.

Машиностроителните предприятия от холдинга ще работят при драстично ограничаване на консумацията на електроенергия.

В сегмента Пазар „Ден напред“ на борсата за 11 октомври са обявени цени на електроенергията между 595 и 613 лв/MWh при цени от юни досега от 66 до 102 лв/MWh.

Всички енергоемки металообработващи машини в машиностроителните предприятия „Металик“ АД, „Енергоремонт – Гълъбово“, „Чугунолеене“ – Първомай“, „Комерсиал“ АД, GRP-Tech, месопреработвателното предприятие „Кумир-СИ“ и др. утре ще бъдат изключени.

Работниците ще ползват единствено ръчни електрически инструменти с ниска консумация на електроенергия.

Ограничение на потреблението на електроенергия ще бъде направено и в други обекти, сред които и Болница „Тракия“. Лечебното заведение ще ограничи дейността си.

Ако цените на свободната енергийна борса останат необичайно високи и през следващите дни, предприятията ще работят при същите ограничителни условия до нормализиране на цените на електроенергията.

Няма логично обяснение за този скок на цените, тъй като цената на най-скъпата електроенергия в България, добивана от ВЕИ, е далеч под обявената за утре цена от около 600 лв./MWh, е становището на мениджмънта на „Холдинг Металик“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram