Поставят паметна плоча на Недка Кавръкова в Павел баня

Инициативен комитет на Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“ внесе предложение към кмета на общината Станимир Радевски и общинския съвет за изграждането на паметна плоча на дългогодишния главен художествен ръководител на състава Недка Кавръкова.

“Тя запали искрата в много детски очи, създаде няколко поколения талантливи и прекрасни танцьори, научи децата да обичат и съхраняват българския фолклор и да го прославят и извън пределите на България. Тя бе достоен и трудолюбив човек, изразяващ своята активна гражданска позиция, непримирима към неправдите, честна и открита”, пишат инициаторите от ансамбъла в писмо до местните власти. “С дългогодишната си работа, като общински съветник, Кавръкова има изключителни заслуги и принос към обществения и културния живот в община Павел баня. Това, което тя създаде, трябва да остане, трябва да се помни”, категорични са Христо Христов, Стойна Василева, Марияна Кънчева, Росица Лалева, Мария Тонева, Велина Владимирова, Дечко Митев, Мария Нанева и Марин Димов – членове на инициативния комитет.

Те предлагат по повод предстоящата 30-годишнина на ансамбъла и в памет на Недка репетиционната зала на “Детелини” да носи името на дългогодишния главен художествен ръководител, а в градинката пред залата да се постави мемориална плоча в памет на Кавръкова.

Идеята на “Детелини” прегърна кметът на Община Павел баня Станимир Радевски, който е уверил инициативния комитет, че ще поеме ангажимент за изграждането на мемориала.

Припомняме, че на 19 октомври Павел баня ще отбележи годишнина от трагичната кончина на Недка Кавръкова, оставила ярка следа в поколения павелбанци.

През 2019 г. ансамбъл “Детелини” ще чества 30 години на сцената, като подготовката за юбилея започна с пълна сила с началото на новия репетиционен сезон.

pavelbanya.eu

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram