И старозагорските пожарникари излизат на протест

Пожарникарите излизат на протест заради „неадекватните политики, прилагани от политическото ръководство на МВР, водещи до закриване на районни и участъкови служби за пожарна безопасност и защита на населението, минималния ръст в бюджета на МВР за 2018 година и недостатъчното финансиране на пожарната и дирекция „Национална система 112“ за предстоящата година, както и срещу замразените доходи на служителите в системата”.

„В протеста, който ще се проведе на 14 октомври в София, ще се включат и старозагорски пожарникари. Все още не е ясно колко служители ще участват, върви организацията за това“, коментира пред Дарик областният координатор на Националния синдикат „Огнеборец” Дечко Назъров.

По думите му, от 10 години заплатите в пожарната не са увеличавани, млад огнеборец започва работа с около 650 лева заплата и вероятно това е причина за отлив на кадри в по-големите общини в страната. „През годините се съкращаваха служители, а това доведе до невъзможност да бъдат попълнени екипите. Сега няма кого да съкращават и затова решиха да закриват най-малките служби. На този етап никой не казва кои ще са тези участъци, всички ще разберем в последния момент. Служебното ни ръководство е наясно с проблемите в системата. Време е да го разбере и политическото ръководство. Аз лично съм оптимист”, посочи Дечко Назъров.

Пожарникари и полицаи планират следващата седмица да излязат на съвместен протест.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram