Родители скочиха срещу занимания по паневритмия

От няколко дни в социалната мрежа родители от Казанлък коментират въвеждането на упражнения по Паневритмия в детска градина на територията на града. Разтревожени майки пишат по форумите срещу избора на детското заведение да въведе изучаването на системата от музикални физически упражнения, създадени от Учителя Петър Дънов.

„Дъщеря ми е в детска градина „Буратино“ /Арсеналската/ и тази година са предвидени безплатни часове по паневритмия, т.е само движенията на съответната музика без съпътстващите учения. Раздвоена съм, защото тя иска да ходи, а аз не съм сигурна.“, пише една от родителките и заформя дълъг разговор по темата за дъновизма, религиозните учения и скритата пропаганда.

В отговор на вълната от възмущение в мрежата, от детското заведение излязоха с позиция, като от градината подчертават, че записването на децата в групата по паневритмия става с изричното съгласие на родителите и че сформирането й не е в противоречие със законите на Република България.

Ето и пълния текст на изявлението:
УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА „БУРАТИНО“!

През последните дни излязоха многобройни коментари в групата „Мамите на Казанлък“ (за съжаление не съм нейн член), в които е намесена детската градина. Като нейн директор, реших че е редно да внеса яснота по дискутирания въпрос, свързан с изучаване на първите 10 упражнения по Паневритмия в нашата детска градина. За втора година предлагаме изучаване на тези упражнения като извън учебна дейност за децата от IV Подготвителна група, под формата на утринно раздвижване един път седмично. Това се случва с изричното съгласие на родителите, които попълват съответно декларация, в която изброяват всички извън учебни дейности, които желаят тяхното дете да посещава. Това както всички знаете, се обсъжда по време на родителска среща, в началото на всяка учебна година. Аз приветствам активните родители, но е редно, когато се правят коментари в публичното пространство да се съблюдават фактите и да се излагат правилно. Редно е освен това родителите като заинтересовани лица, да присъстват на родителските срещи, които се организират от детското заведение, за да бъдат правилно осведомени, вместо да разнасят слухове и невярна информация.
Като дългогодишен учител и като родител осъзнавам много добре колко голяма е отговорността да възпиташ едно дете. Затова винаги съм се стремяла да бъда в помощ и подкрепа на младите родители, чиито деца посещават Детска градина „Буратино“.
Родителят е този, който може да научи детето си да лети, но може и да прекърши крилете му. Затова Ви призовавам да вземате информирани решения, като внимателно подбирате източниците от които черпите. В подкрепа на горе изложеното, прикрепям становището на Софийски градски съд, като достатъчно авторитетна институция в подкрепа на Паневритмията, като система от упражнения за хармонизиране на личността.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram