Числото 13 – значение, символика и мистика

Числото 13 винаги се е възприемало като противоречиво число, за едни то е положително и позитивно, за други негативно и фатално. Едно обаче е сигурно, това число носи сила, символика и мистика.

Страхът от петък 13 си има име, дори е свързан с фобия и собствено научно название, наречена трискаидекафобия (трискайдекафобия).

Според версия от антични времена числото 12 е съвършено число. 12 са знаците на зодиака, денят и нощта имат по 12 часа, 12 месеца има годината, и 13 е числото, което нарушава стройната система.

То присъства в много религии, учения и митове. Според християнството – 13 души е имало на ‘Тайната последната вечеря’, тринадесетият бил Юда‚ който по-късно предал Спасителя.

Ако се гледа от чисто нумерологична гледна точка 13 се състои от две цифри – 1 означава началото, а 3 – съвършенството, съвършеният ред и цялото значение на числото 13 е да провокира към ново и промяна.

В Таро, както и в Кабала, число 13 символизира смъртта, но не онази физическата, а тази – израз на духовната промяна и трансформация.

Това число 13 притежава огромна сила и власт, манипулира и издига онзи, който успее да го овладее. В противен случай носи унищожение. Разчиства терена, за да положи основите на нещо солидно и здраво.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram