Хепатит в Зимница, селото под тревога

Случаите на шест деца, заболели от вирусен хепатит в с. Зимница, е причина за ширещата се паника в мъглижкото село, съобщават местни жители. По информация на Пресс тв и сигнал от Марко Тодоров, училищните власти са предприели всички необходими действия, за да дезинфекцират сградата на местното училище и изследват децата, но страхът остава. Болните са приети за лечение в Стара Загора, а родители, учители и деца са притеснени от случващото се и факта, че никой не взима мерки, за да ограничи заразата. РЗИ вече са информирани за действията и още в понеделник започват прегледи, съобщава Марко Тодоров.

„Хората се побъркаха, ходят къде ли не да се изследват. Никой не знае откъде тръгва тази зараза. Цялото училище е сковано от страх“, разказва Марко. Подозренията на местните са, че вероятно заразата идва от ромската махала.

Бум на вирусен хепатит имаше и в Казанлък през лятото на 2015 г. Огнището му бе в ромската махала „Кармен“. С цел превенция и неразпространение на болестта, здравни инспектори и медиатори, както и представители на НПО „Свят без граници“ извършиха безплатни изследвания  на ромите, а заразените – хоспитализирани за последващо лечение. На директорите на детски заведения бяха издадени нужните предписания и мерки за ограничаване разпространението на инфекцията.

Очаквайте подробности!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram