АБРО: Свободата на търсене и разпространяване на информация е конституционно право и гаранция за демокрацията

Като член на АБРО и като структура, обединяваща три свободни и независими медии, Медийна група „Вис виталис” – Казанлък категорично застава зад позицията на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори.

Подкрепяме колегите ни от Нова ТВ  – професионално, колегиално и приятелски.

Безусловно!

Колеги от Нова ТВ,  разчитайте на всички, които искат и знаят как се прави честна, обективна и конструктивна журналистика. С вас сме!

 

Медийна група „Виталис”

 ДЕКЛАРАЦИЯ

от Асоциацията на българските радио-  и телевизионни оператори – АБРО

 

През вчерашния ден спрямо екип на Нова телевизия, изпратен да вземе интервю от кандидат за общински съветник в Самоков, беше упражнено недопустимо за демократичното общество насилие.

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО изразява солидарност с пострадалите ни колеги – репортерът Надя Ганчева и операторът Михаил Кръстев и Валентин Иванов, които са изпълнявали своя обществен и професионален дълг да търсят и огласяват информация.

Нападението над журналистически екип е срамно петно, несъвместимо с културата и правилата на демократичното общество.

Българските медии – членовете на асоциацията изразяват безкрайно възмущение от грубото посегателствo върху свободата на информация. Настояваме за своевременна реакция и ефективно разследване от страна на компетентните правораздавателни органи.

Отношението към свободата и неприкосновеността на журналиста е белег за културата и зрелостта на обществото. Свободата на търсене и разпространяване на информация е конституционно право и гаранция за демокрацията. Основна обществена функция и право на медиите и колегите журналисти е да разследват, разкриват и осветяват значима за гражданите информация. Изразяваме пълната си и безусловна подкрепа към нашите колеги.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram