Българите четвърти на Световните игри в Сочи, спечелиха общо 16 медала

Миналата седмица българският химн звуча в Сочи 11 пъти, заради първите места на нашите параолимпийци, а българското знаме беше издигнато общо16 пъти. Казанлъчанката Даниела Тодорова, която тръгна на инжекции за игрите, взе 3 златни медала – на копие, гюле и диск. Ружди Ружди тласна гюлето на 5 см. от световния рекорд и освен ,че стана първи в дисциплината, взе златен медал и при мятането на диск. В тласкането на гюле злато донесе и Дечко Овчаров от Казанлък, който грабна и два бронзови медала на копие и на диск. Мустафа Юсеинов стана първи в хвърлянето на копие, а трети остана Георги Киряков с треньор казанлъшката ексатлетка Светла Миткова. Мустафа взе сребро на диск .Треньор на Мустафа и Ружди е братът на Даниела-Радостин.

Здравословните проблеми не попречиха на Иванка Колева да спечели сребърен медал на гюле. Християн Стоянов постигна първи резултати в бягането на 800 и 1500 м, но заради коефиценти според увреждането бе класиран съответно втори и трети. Михаил Христов отвя конкуренцията в скока на дължина и донесе злато. Денислав Коджабашев пък доказа, че е машина за медали, като завърши състезанието без загубен гейм и взе титлата в тениса на маса.

Така в отборното класиране параолимпийците ни наредиха България на четвърто място след Русия, Полша и Китай. Само в атлетиката страната стана втора след Русия, която участва с 250 състезатели. Общо над 600 състезатели с увреждания от 34 страни участваха в Световните игри в Русия в спортовете лека атлетика, стрелба с лък, канадска борба, пара-таекуондо, плуване и тенис на маса.
Българските представители бяха десет – девет в леката атлетика и един в тениса на маса.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram