Митрополит Киприан оглави Молебена и празничния водосвет за Стара Загора, след което освети новата балетна зала на Държавната опера

След издигането на българското знаме пред сградата на Общината, Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан, в съслужение със свещенослужители от епархията,оглави Молебен и празничен водосвет в парк „Пети октомври“.

„Огромна радост е за Стара Загора, защото тя възкръсна и ще продължава да носи спомена за онези ужасни времена, когато тя беше опожарена, но дълго ще пази спомена и за нейното възстановяване и полагане камъка за изграждането й. Стара Загора е град, който всеки млад човек обича, който всеки по-зрял от нас също обича. Град на нашите предшественици, които съграждаха и продължавата да съграждат. Нека Божието благословение да пребъдва всякога над Стара Загора, над нейните жители, за благопреуспяване. Да бъдем живи и здрави, винаги в доброта, в единомислие и взаимна братска любов, така както Господ Иисус Христос ни завеща. И тогава напред с православието, с духовния ни живот, напред с Общината и Областната администрация ще можем да благопреуспяваме години наред. Честит и благословен празник! За много и благодатни години!“, обърна се към старозагорци владиката.

След това той освети новата балетна зала на Държавна опера, гр. Стара Загора.

Доста често пребивавам в Операта и знам колко жадувана е тази зала през годините. Удовлетворен съм, че с общи усилия успяхте, постигнахте и направихте тази прекрасна балетна зала, защото наистина всяко изкуство е трудно и няма връх, но винаги трябва да се стремим към най-доброто. За да го представим ни трябват условия, в които да можем да работим, да съпреживяваме и след това да завладяваме публиката. Желая Ви да нямате травми. Не забравяйте, че сте в храма на изкуството, в който се творят чудеса. Създавайте чудеса, защото сте наистина добри и имате големите възможности да го направите.“.

На освещаването и символичното откриване присъстваха областният управител Гергана Микова, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, председателят на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания Милена Желева, общественият посредник Надежда Чакърова – Николова, заместник-директорът на Държавна опера, гр. Стара Загора Красимир Червилов, ръководителят на балетната трупа Силвия Томова, артисти, балетисти и други.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram