През ноември Казанлък става домакин на националната дискусия „Чудесата на България 2013г.“

Дискусията за „Чудесата на България ‘ 2013″ ще бъде в Казанлък през ноември, съобщи пресцентърът на Община Казанлък.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев, министърът на културата Вежди Рашидов, главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова са очаровани от Долината на тракийските царе и заслужава да се превърне в следващото чудо, с което да запише нашата страна в списъка на ЮНЕСКО. Те са споделили това лично с кмета на община Казанлък Галина Стоянова по време на церемонията снощи, 3 октомври, на която бяха обявени окончателните резултати от националната кампания „Чудесата на България“ в материалното и нематериалното наследство на страната ни. Номер едно за 2012 г. са Белоградчишките скали и „Магурата“ в материалното наследство, а в нематериалното – Майсторите на кукли от шума от Пловдив.

Долината на тракийските царе остана на трето място в категорията за материално наследство, но нейната уникалност е високо оценена. Именно това е довело до решението през м. ноември т.г. дискусията за българските чудеса през 2013 г. да се проведе в Казанлък – столицата на Долината на розите и тракийските владетели, която по принцип се води от министъра на финансите Симеон Дянков. По същото време ще бъде представен филмът „Това е България“, чиито финални, изключително впечатляващи кадри бяха снимани на яз. „Копринка“ в края на лятото.

Тогава се очаква да бъде завършена и могилата „Шушманец“. Нейната реставрация, консервация и социализация се извършва по проект,, финансиран от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие“. Бенефициент е Министерството на културата.

В началото на октомври археологът доц. Георги Нехризов започна разкопките на тракийска могила край с. Бузовград. Според първите находки, могилата обещава да разкрие нови тайни и представи интересни артефакти.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram