Цветан Цветанов ще бъде гост на Празника на Стара Загора

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще участва в тържествения ритуал по издигане на националния флаг на Република България за Празника на Стара Загора на 5 октомври от 10.00 часа. Навършват се 25 години от началото на официалното честване на празника. На 5 октомври 1878 г. е положен първият камък за възстановяването на град Стара Загора, който по време на освободителните войни е опожаряван многократно от турските поробители, но всеки път построяван наново от жителите си.

Проявите в празничния ден започват в 9.00 часа с Тържествена Света литургия в Храма „Свето Въведение Богородично“.

В 9.30 часа ръководството на Община Стара Загора ще участва и в ритуала за полагането на цветя на символичния камък за възстановяването на града, който се намира в парк „Пети октомври“. След ритуала за издигане на флага пред общината, по бул. „Цар Симеон Велики“ ще тръгне празнично шествие с участието на възпитаници на старозагорските школа, които по нетрадиционен начин, с танци и празнични костюми, ще покажат какво се случва в техните училища. Шествието ще достигне до църквата „Свето Въведение Богородично“, където ще се проведе възстановка на събитията отпреди 100 години, когато княз Фердинанд прочита Манифеста за обявяването на война на Турция.

В 12,30 ч. на посещение в Община Стара Загора ще пристигне и посланикът на Франция Н.П. Филип Отие, придружен от Лоран Атал, аташе по учебното сътрудничество.

Празничният ден ще завърши с голям концерт под наслов „Празнувай, Стара Загора!“ с участието на Лора Караджова, Кристо, Графа, Печенката, Димитър Рачков, Краси Радков, Петьо Петков – Шайбата и Група „Вакали“, последван от пиротехническо шоу.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram