Работодатели от чужбина търсят наши работници чрез Агенцията по заетостта

Есенна информационно-трудова борса „Европейски ден на труда” организира за седма поредна година Агенцията по заетостта като член на мрежата на Европейската комисия „Европейски услуги за заетост” (EURES).
Авторитетното международно събитие ще се проведе на 10 октомври в Бургас. Вратите на културния център „Морско казино” (Приморски парк, Централна алея) ще бъдат отворени за търсещи работа от 9 до 17 часа.
На тазгодишния Европейски ден на труда търсещите работа ще имат възможността лично да се срещнат с представители на EURES мрежата и на работодатели от Австрия, Германия, Великобритания, Холандия, Италия, Чехия, Словения, Полша и България. Те ще предложат на кандидатите реални оферти за работа и ще проведат интервюта с част от тях.
Важно е да се знае, че от всички кандидати се изисква да владеят чужди езици. За да представят себе си и уменията си пред EURES съветниците и работодателите, те трябва да подготвят документи на английски, немски или друг език в зависимост от конкретните оферти. Пакетът от документи включва автобиография, мотивационно писмо, препоръки от предишни работодатели, диплома за завършено образование и сертификати за придобита квалификация. Подходящите кандидати ще бъдат интервюирани от представители на работодателите на езика, посочен в съответната оферта.
Препоръчително е кандидатите да се запознаят предварително с вече обявените оферти за работа на националния EURES сайт www.eures.bg в рубриката „Работни места”.
Европейският ден на труда се организира в края на летния туристически сезон. Затова акцентът за заетост в областта на хотелиерството и ресторантьорството е работа в други европейски страни през предстоящия зимен сезон.
Най-много са предложенията за работа в курортите на Австрия и Германия. Близо 250 са работните места за работа в хотели и ресторанти в Австрия за сервитьори, бармани, готвачи и камериерки с различен опит и квалификация. Германия също търси квалифициран персонал в сферата на туризма – готвачи, сервитьори, рецепционисти и работници за вериги за бързо хранене като възможностите не се изчерпват с публикуваните оферти. Ще участва английска фирма, която предлага работа за професионални готвачи във Великобритания. Словения също търси кадри в сектора на хотелиерството и ресторантьорството.
Една от най-големите агенции за трудово посредничество в Германия “Unique Personal Service GmbH” търси за свои клиенти товарачи на летище Мюнхен, ел. техници, мотокаристи, фрезисти, машинни механици, специалисти мехатроника, складови работници и други специалисти.
EURES представителите от Холандия за втори път вземат участие в подобно международно събитие в България и предлагат заедно с холандска компания, предлагаща атрактивни възможности за работа в корабостроенето, за заварчици, инженерни и технически кадри, IT специалисти, както и редица други оферти.
От Чехия  предложенията за наемане на работници за бране на ябълки и круши, за изработка на новогодишни украси, както и работници в производството.
EURES Италия предлага работа за научни работници – приложни математици или инженери с научна степен и английски език. Търси се персонал за ресторантьорството и хотелиерството с италиански и английски или немски език, а в сферата на търговията и услуги за хората – с италиански език.
Една от най-бързо развиващите се международни компании за аутсорсинг, избра Агенция по заетостта за свой партньор при намирането на нови служители за офисите й в София и Бургас. Търсят се кандидати, владеещи задължително както английски, така и втори чужд език – руски, немски, френски, холандски, скандинавски и др. Търсят се най-вече кандидати за техническа и софтуерна поддръжка (call centers).
За младежите се предлага и шанс да придобият първи международен опит в компания в Италия (сектор туризъм) или Холандия (за IT специалисти) като се включат в програмата „Your first EURES Job” („Първата Ви работа по EURES”).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram