Общината получи „Срамота“ за липса на прозрачност

Община Казанлък попадна в списъка на 107 български институции, на които бе присъдена антинаградата „Срамота” за липсата на достатъчна прозрачност в дейността им.

За дванадесети път Програма Достъп до Информация връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам, 28 септември.

 

Наградите за 2014 година бяха присъдени в шест категории, едната от които „Срамота”- за липсата или за даден частичен отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 535 институции проведено в периода 3 февруари – 3 март 2014.

107 институции са направили отказ, удължили са срока или са дали само частичен отговор.

Община Казанлък е събрала 42 точки по скалата на прозрачността от възможни 82. Най-печалният резултат в анкетата на ПДИ, попълнена от ръководството на Общината, е в частта „Бюджетна и финансова прозрачност и интегритет”, където от 19 възможни точки са събрани само 4. Почти същите са и „постиженията” на Община Казанлък и в сектора  „Публикации в Интернет на основата на други задължения”. Там от възможни 11,5 точки резултатът е едва 3,5.

Общинска администрация е класирана на 67 място по прозрачност, изпреварена от Стара Загора и Раднево.

Най-видимо за гражданите работят администрациите на Добрич, Алфатар и Банско.

anti.1

 

anti

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram