Европейската нощ на учените в Стара Загора

С разнообразни научни демонстрации, с творчески и забавни прояви България се включва днес за 12-а поредна година в Европейската нощ на учените. Целта на проекта е да се информира обществото за постиженията на българските учени и той е насочен към ученици, студенти и преподаватели.

Нощта на учените е инициатива, която всяка година се организира едновременно в около 300 града в цяла Европа. У нас тя ще започне официално от 18.00 ч. в централното фоайе на Ректората на Софийския университет, но през целия ден посетителите ще могат да участват в различни интересни инициативи.

В Стара Загора партньор на събитието стана Регионалната библиотека „Захарий Княжески“.

Програма за 28 септември (петък) 2018

16:00 – 23:00 часа

Регионална библиотека „Захарий Княжески“

16:00 – 19:00 Наука в града REFRESH: Щанд с експерименти на „Географ БГ“

Ентусиастите от Български географски портал „Географ БГ“ канят децата на демонстрации и игри с географски карти, компаси, вкаменелости и пъзели.

16:00 – 19:00 Наука в града REFRESH: Щанд с пъзели и задачи на „Център по забавна математика“

Предизвикателства с приказни герои и вълшебства. Магьосници ще са децата, а математиката – магическата им пръчка. Малчуганите ще изследват начините, по които се съчетават цветовете в природния свят и ще научат как природата е развихрила въображението си, създавайки многообразие от видове. За финал ще се запознаят с някои зрителни измами в природата и ще се научат да правят оптични илюзии.

17:00 – 20:00 Магия REFRESH: Химически чудеса с Корпуса за бързо гърмене

Химиците от Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св. Климент Охридски“ ще ни покажат чудесата на химията отблизо и със своите зрелищни опити и експерименти ще ни убедят, че са истински магьосници.

17:00 – 18:00 Наука в града REFRESH: Извънземните места на Земята

Човечеството е обърнало поглед към Космоса. Предстои колонизирането на Марс и други космически тела, но знаете ли, че на нашата планета има места, които много приличат на извънземни светове? Къде се правят изпитания на космическите апарати? Къде ще се тренират бъдещите заселници на други планети? От дъното на Световния океан, през пустинята Атакама и Данакилската низина, до вулканите на Хавайските острови… светът се готви за голям скок. Но знаем ли кои места от нашата планета са трамплинът? Научете от д-р Димитър Желев от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и съосновател на „Географ БГ“. Събитието е подходящо за деца.

18:00 – 18:45 Магия REFRESH: Как да изчислим размерите на Земята?

Янко Николов от „Център по забавна математика“ предизвиква деца и родители да изчислят размерите на Земята.

19:00 – 19:45 Магия REFRESH: Да си направим слънчев часовник

Интерактивно занимание на „Център по забавна математика“, в което децата ще се учат да правят слънчев часовник. Подходящо за деца над 6-годишна възраст.

 19:00  19:30 Наука в града REFRESH: 100 години Българско географско дружество

Откриване на документална изложба, посветена на 100 години от основаването на Българското географско дружество и 150 години от рождението на акад. Анастас Иширков.

 19:30 – 20:30 REFRESH кафене: Светът и всичко в него

Известният журналист и пътешественик Симеон Идакиев споделя впечатленията си от различни части на света – природа, народи, културно наследство.

 20:00 – 21:00 REFRESH кафене: Математически фолклор

Експериментаторите от „Център по забавна математика“ ще представят задачи от математическия фолклор, техните старовремски и актуални решения, ще направят съпоставка на задачите от България с тези от международния фолклор и ще разкрият връзката между математическия фолклор и бита на хората. Събитието е подходящо за ученици в горните класове и любопитни възрастни и ще се проведе в читалнята на РБ „Захарий Княжески“.

20:30 – 21:30 Наука в града REFRESH: Архитектурното наследство на Стара Загора от началото на ХХ в.

Стара Загора е град, напълно опожарен в хода на Руско-турската освободителна война и не може да се похвали със запазени възрожденски къщи и улици. Икономическото и обществено развитие на града от началото на ХХ век обаче оставя своя архитектурен отпечатък с редица емблематични сгради. Културното наследство на града включва изключителни представители на стиловете арт деко, сецесион, модернизъм и други. Научете повече от лекцията на фондация „Български архитектурен модернизъм“.

21:30 – 22:30 Наука в града REFRESH: Културно-историческото наследство на българите в Албания

За културно-историческото наследство на българите в Албания и аспекти от живота, бита и културата им разказва Теодора Малинова, докторант в катедра „Социално-икономическа география“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Повече за инициативата http://nauka.bg/night/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram