Шипка и Розовата долина в първия парк на макетите на открито

На 30 септември се очаква официално да „отвори врати“ първият по рода си у нас парк музей, чието изграждане в подножието на Царевец вече е към финала си.

В деня на откриването входът за атракциона, който ще се нарича „Търновград – духът на хилядолетна България”, ще бъде свободен.

Миниатюрите са изработени по фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите в най-малки детайли. Направени са от специална пластмаса от Унгария и Германия, но са „произведени“ в Украйна. Могат да издържат на температури от минус 30 до плюс 45 градуса.

Около всеки макет ще има информационна табела с основни данни за забележителността, къде се намира тя и кой я е построил. Специално за ученици и студенти е разработена образователна програма с часове по родолюбие „Опознай България”.

43 ще са изложените макети на емблематични български забележителности: Бачковският манастир, резиденция „Евксиноград“, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица, римският акведукт и Античният театър в Пловдив, църквите „Света София“ и „Христос Пантократор“ в Несебър и крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, мостът на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата крепост и крепостта „Баба Вида“, Дяволският мост, храм-паметникът „Александър Невски“ и руската църква в София, сградата на парламента, руската църква в Шипка, паметникът на връх Шипка, Кадин мост на река Струма, Народният театър „Иван Вазов“, паметник на ген. М. Д. Скобелев и панорамата „Плевенска епопея“ 1877 г.“ в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралната църква във Варна.

Посетителите ще могат да видят също Розовата долина край Казанлък, пристанища „Варна“ и „Русе“ със съоръженията и корабите, Дунав мост, ски курорта Банско.

В музея на открито старата българска столица Велико Търново е представена с макети на църквата „Св. 40 мъченици“, Художествена галерия „Борис Денев“ и паметниците „Асеневци“ и „Майка България“, както и с копие на крепостта Царевец в мащаб 1:70.

Паркът миниБългария ще бъде поетапно разширяван, като инвеститорите предвиждат общият брой на макетите в колекцията да достигне 70-80.

Атракцията ще работи целогодишно, а за поддръжката й на този етап се разкриват над десет работни места. Ще има и щатове за касиери и озеленители.

Входната такса ще бъде 10 лева за възрастни, а 5 лева ще заплащат децата и учениците. Един път в месеца ще има свободен вход за пенсионери, инвалиди и хора в неравностойно положение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram