Седем случая на вирусен хепатит А са установени в село Черна гора

Седем деца на възраст от 1 до 8 години от село Черна гора са заболели от вирусен хепатит през периода 5 – 26 септември. Четири от тях посещават детска градина „Буратино” с. Черна гора, а две са ученици в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Черна гора. Шест от тях са хоспитализирани в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. Д.р Стоян Киркович” АД – Стара Загора, а едно от децата е настанено в Клиника по инфекциозни болести, тропическа медицина и паразитология в УМБАЛ „Св. Георги” Пловдив, заради близостта до населеното място. Състоянието на децата е добро. Четири от шестте случая са потвърдени вирусологично.

Във връзка с възникналата ситуация бяха извършени проверки на детското заведение и Индивидуалната практика за първична медицинска помощ в с. Черна гора. Връчени са предписания до директора на детската градина и общопрактикуващия лекар, обслужващ с. Черна гора, с конкретни противоепидемични мерки. Съставен е акт на директора на детското заведение за констатирани нарушения при проверката.

Наблюдението и изследванията на контактните продължават. Осигурен е Гама глобулин за провеждане на разширена профилактика в детското заведение и семейните огнища на заболелите.

Предстоят повторни проверки на Детската градина и Индивидуалната практика за първична медицинска помощ и училището в с. Черна гора, организиране и провеждане на срещи с кметовете на община Братя Даскалови, на с. Черна гора и ромските медиатори.

РЗИ – Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram