Кметът на Казанлък гостува в побратимения италиански град Кремона

Галина Стоянова и началник „Кабинет“ на Кмета Сребра Касева са на 3-дневно посещение в побратимения на Казанлък град в Италия – Кремона. Гостуването съвпада с музикалните празнични дни на STRADIVARIfestival 2017 и цели обмяна на опит за предстоящото уникално домакинство на Казанлък догодина на Международния конкурс по лютиерство. По време на своята визита в северна Италия Галина Стоянова и Сребра Касева ще бъдат придружавани от семейството на световно признатия създател на виртуозни струнни инструменти, почетен гражданин в родния Казанлък Едрьо Едрев. Веднага след побратимяването през 1978г. той става първият български професионален лютиер завършил Международен професионален институт за струнни музикални инструменти и технология на дървесината в Кремона, а след време по стъпките на финия майсторлък на направата на цигулки и китари тръгват и неговите деца Радиана и Пламен, успешно завършили същия институт.

Наред с посещения на музикалния фестивал, Музея на цигулката, научни лаборатории, училище и магазини, посветени на лютиерството програмата на кмета на община Казанлък предвижда две официални срещи.

В Поздравителния адрес на Галина Стоянова към кмета на Кремона Джанлука Галимберти тя отбелязва: „Като кмет на община с дълбоки традиции в лютиерството, приемам за щастлив знак на Съдбата приятелството между казанлъчани и жителите на световно известната люлка на изящния занаят в Кремона.“.

Галина Стоянова благодари и за избора Казанлък да бъде домакин на Международния конкурс по лютиерство. Най-престижният форум на световното лютиерство никога не се е провеждал на място, извън Италия, но по случай отбелязването на 100-годишния юбилей на лютиерството в България Националната асоциация на италианските лютиери Града на розите за свой домакин. В Поздравителния адрес към постоянния президент на италианската асоциация Гуалтиеро Николини се посочва: „Вашият избор традиционният Международен конкурс по лютиерство догодина за първи път да излезе извън пределите на Италия и да посрещне своите гости при нас, в Долината на розите и на тракийските царе ме трогна дълбоко, но и задължи да покажем най-доброто от 100-годишната лютиерска традиция в Казанлък.“.

За последните 33 години от побратимяването това е първото по рода си посещение в Кремона на кмет на Казанлък.

 

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram