Нобелови лауреати поставиха казанлъчанин сред десетте най-перспективни млади учени

Български учен е посочен в класацията на Нобелови лауреати, като един от десетте души в света с най-голям потенциал да направят големи открития в бъдеще, съобщи БНТ. Теньо Попминчев е създател на първия по рода си настолен рентгенов лазер.

В класацията на Нобеловите лауреати влизат 10 млади учени, които вече са получили признание за постиженията си. Според списание Science News това са упорити хора, но и мечтатели, практици но и творци.

„Предишните догми в моята област бяха, че не може да се направи рентгенова светлина с лазерни свойства, на принципите на които ние основаваме нашите изследвания“, казва професор Попминчев.

Българинът убеждава колегите си да променят съществуващата технология. И насочват инфрачервен лазер в камера с благороден газ под високо, а не под ниско налягане. Така се генерират кохерентни рентгенови вълни в лаборатория, обясняват от БНТ.

Заедно с брат си Теньо прави второ откритие. Двамата решили да генерират хармонични вълни пропускайки UV лазер в хаоса на плазма.

В резултат успели да получат високоенергийна цветна дъга. Откритията им ще дадат мощен тласък в разработването на нанотехнологии и позволяват да се правят рентгеновите снимки с резолюция до един атом.

zx450y250_2831624През май на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Росен Плевнелиев удостои проф. д-р Теньо Попминчев с почетен знак на президента. Почетният си знак президентът връчи на младия учен за изключително научно откритие със значим принос за развитието на науката, техниката и технологиите и за издигане репутацията на страната ни в световен мащаб.

Теньо Попминчев е роден през 1977 година в Казалнък и е възпитаник на Природоматематическата гимназия „Никола Обрешков“. Той е сред учениците на известния физик Теодосий Теодосиев и е участник в Международни олимпиади по физика./dnevnik.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram