БСП-Казанлък: „Да не забравяме първото антифашистко въстание в света – Септемврийското!“

Непубликувани стихове от поета-антифашист Никола Ланков с изключително актуалност към днешния ден прозвучаха от БСП-Казанлък навръх 96-та годишнина от Първото антифашистко въстание в света – Септемврийското, чиято годишнина съвпада със 128-та година от основаването на казанлъшката организация на социалистите.

По традиция левите отбелязаха повода с преклонение като се събраха пред паметника на септемврийците край казанлъшкия град Крън.

„Никога не бива да забравяме, че Септемврийското въстание  е първият в света опит и то на българите да се противопоставят на зараждащия се фашизъм и диктатура. Не бива да забравяме, че сред въстаниците са част и от онези  българи, сражавали се в Първата Балканска, Междусъюзническата и най-вече Първа Световна война. Българи знаещи отлично цената на живота и познаващи смъртта отблизо“, заяви общинският съветник и кандидат за нов мандат Теодора Иванова.

Тя отбеляза още: „Над 20 000 българи са разстреляни и избесени. Българи избиват българи, населението е подложено на безчинства от страна на профашистки настроените.

Стига се до тотално разединение на нацията. Много бедни и много-много богати. Безогледното неравенство води до безогледни безчинства.

Днес обстановката в България наподобява тази отпреди 96 години. Диктатура, наложена от правителството на ГЕРБ, незачитане на човешките права и свободи, задълбочаващо се неравенство, силно разединение на нацията и все по-голямо желание за промяна на системата и модела на управление. Желание да извикаме СТИГА!!!“

Стиховете на поета Ланков, в изпълнение на Румяна Друмева – председател на местната БСП, подкрепиха казаното.  

„Угодничеството нахално

Бездарието, пошлостта,

Творенията ненормални

На писари с душици кални –

На времето ни съвестта

Да видя жалките им мутри

Уплашени за свойта власт

Разголени, без грим, без пудра

Треперещи за свойто утре

Това да видя искам аз“

128-те години история и значение на местната социалистическа организация припомни Пламен Караджов – председател на групата общински съветници от БСП в изтичащия мандат и кандидат за нов.

„Днес отбелязваме годишнината на най-старата партийна организация – казанлъшката. Създадена веднага след Бузлуджанския конгрес на 23 септември 1891 г.“, отбеляза Караджов, който пожела успех в идната кампания за Местни избори 2019.

Гост на отбелязването на трагичната годишнина от Септемврийското въстание и на забележителните 128 години от раждането на социализма в Казанлък и на успеха на неговите потомци да удържат идеята и идеологията му живи и вдъхновяващи, беше кандидатът за кмет, издигнат от БСП, безпартийният капитан III ранг о.р. инж. Стоян Петров.  

На поклонението присъстваха социалисти от цялата община, кандидати за общински съветници и кметове на населени места в казанлъшко.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram