РЗИ СТАРА ЗАГОРА ПРИКЛЮЧИ МОНИТОРИНГА ВЪРХУ КОМАРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА ЗА 2014Г.

От 2012 до сега в периода май – септември на територията на област Стара Загора са извършват мащабни изследвания на водни биотопи за наличие на ларви на маларийни комари, както и изследвания на специфични биотопи (стари автомобилни гуми, малки плитки водоеми със застояла вода, литотелми, дендротелми, оранжерии с вносен посадъчен материал и пр.) за развитието на тигрови комари.

РЗИ Стара Загора, Дирекция “Надзор на заразните болести” извършва ежегоден мониторинг за установяване на биотопи на маларийни комари, както и наличието на тигрови комари.

През настоящата 2014 г. са извършени 110 наблюдения с 102 изследвания на водни биотопи с микроскопирани над 470 проби (обхванати са всички общини на областта), от които 15 водни биотопа (при първоначалното изследване)  с наличие на ларви на маларийни комари – най-много в Казанлъшката котловина (9), някои от които с доста висока плътност.

Взети са над 21 проби от биотопи за наличие на тигрови комари, които ще се предоставят в НЦЗПБ  – София за определяне на видовата им принадлежност.

Наличието и разпространението на комарите е в пряка зависимост от климатичните фактори на средата. Така например през 2013 г. (април – октомври), която се характеризираше със сухо и горещо лято и оскъдни валежи, бяха констатирани само 5 биотопа с ларви на маларийни комари на територията на област Стара Загора, докато през дъждовните 2005, 2006 и 2011 г. констатираните биотопи с маларийни комари са били 28 – 29.

Необичайно влажното лято с оптимални за развитието на комарите темеператури 21 – 28°С, честите и обилни валежи, образуваните множество заблатени терени, създадоха през 2014 година условия за масово развитие на комарите и поддържане на висока численност на популациите.

От епидемиологично значение са следните три групи комари: обикновени, маларийни, който се срещат и в нашата страна, а от известно време в резултат на глобалните климатични промени – и тигрови комари.

Кръвосмучещите комари са преносители на вируси и други паразити и са способни да предават причинителите на болестта, без самите те да развиват симптомите. Заболявания, предавани чрез комари са различни видове трески  ( Западно-нилска, Жълта треска, Денга, Чикунгуня и др.), а най-често срещана е маларията.

Горепосочените заболявания се разпространяват от комари, само при наличие на източнк / болен човек /. На територията на област Стара Загора до момента не са установени случаи на заболявания, пренасяни от комари.

РЗИ Стара Загора още през месец февруари изпрати до кметовете на всички общини с доказани биотопи на маларийни комари предписания за извършване на имагицидна (срещу възрастните форми) и ларвицидна обработка.

През 2014 година в област Стара Загора са обработени над 870 дка площи срещу комари (община Стара Загора – над 450 дка, Павел баня – 180 дка, Казанлък (около язовир «Копринка» ) – 40  дка, Мъглиж – над 180 дка, Бр.Даскалови – 10 дка, Гълъбово – 110 дка),

Общините Николаево, Гурково, Раднево, Опан и Чирпан не са заявили и не са извършили обработка срещу комари.

Във връзка с постъпили многобройни сигнали през последните дни за повишена плътност на популацията от комари, специалисти от РЗИ Стара Загора ще извършат тази седмица отново проучване с последващо пробонабиране.

Превенция и контрол на ухапванията от комари

Превенцията на ухапванията от кръвосмучещите комари се състои предимно в персоналната употреба на репеленти върху кожата и облеклото.

В зависимост от степента на физическа активност и потене може да се наложи по-честа апликация върху кожата. Отмиването на репелента от дъжд, както и изсъхването му под действието на вятър или висока температура снижават времето на защита.

Замрежване на прозорците на жилищните и работните помещения.

За  тигровите комари!

Тигровият комар (Aedes albopictus) е инвазивен, тропичен и субтропичен вид, който е характерен за южните ширини – главно в тропиците на Югоизточна Азия, острови в Тихия и Индийския океан, Китай, Япония и др.

Глобалното затопляне, увеличеният пътнически трафик и търговският обмен са причина за бързото разпространение на този вид насекоми, както и пренасянето му чрез транспортни средства: самолети, кораби, автобуси.

Горещи точки за внос и разпространение са: пристанища, летища, митнически складове, градински центрове, складове с употребявани автомобилни гуми. Този вид е с подчертана екологична пластичност, като има способността за бързо и трайно установяване в новозаселената площ с последващо разширяване на засегнатите терени. Той е хралупен вид и се среща като синантропен (свързан с човека) хабитат: всякакви съдове за съхранение на вода, чинийки на саксии, консервни кутии, автомобилни гуми, отводнителни канали. Цикълът на развитието му е по-различен от другите комари, яйцата се отлагат поединично над повърхността на водата, устойчиви са на засушаване и студ и се нуждаят само от 0,6 см воден слой, за да се развият. Този вид комар се храни денонощно, като агресивно напада хора, бозайници, птици, земноводни и влечуги.

У нас тигровите комари не пренасят нищо, въпреки широко тиражираната информация, че са преносители на над 22 заболявания. У нас не е доказано засега те да пренасят нещо (по информация на гл.ас. Огнян Миков, специалист по медицинска ентомология от НЦЗПБ)

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram