Кметове от Долината ще защитават розопроизводството

Междуведомствен съвет да защитава интересите на розопроизводители и преработватели на  етерично-маслените култури. Това предложи на традиционно събиране кметът на община Стрелча Иван Евстатиев преди два дни. Кметовете на Казанлък, Павел баня и Стрелча бяха избрани от страна на местното управление да представят интересите на производителите и преработвателите на етерично- маслени култури пред институциите в Междуведомствения съвет.

Евстатиев е разработил проект за статута на новата структура. Междуведомственият съвет има за задача да определи минимални изкупни цени на розата и етерично- маслените култури, да прави предложения до министъра на земеделието и храните за компенсиране на работещите в бранша при природни бедствия или други обстоятелства, както и да направи предложения пред държавните институции за отпускане на допълнителни субсидии за сектора.

„Преработвателите на етерично- маслени култури не са врагове на производителите. Не бива да има противопоставяне, а трябва да се намери общ език, за да се развива отрасъла“, каза Николина Узунова изпълнителен директор на Българска национална асоциация етерични масла.

В хода на дискусиите бе поставен проблема за необходимостта от определянето на фиксирани изкупни цени на етерично-маслените култури. Това от своя страна ще гарантира нормалното заплащане на вложения труд на заетите в бранша. На срещата бе коментиран и проблемът със закупуването на разсад на етерично- маслени култури от нелицензирани търговци, което намалява качеството и количеството на произвежданата продукция.

Традиционната среща се организира от община Стрелча, фондация „Българска роза“ и Българската национална асоциация по етеричномаслени култури, парфюмерия и козметика. В срещата участие взеха зам.-кмета на Казанлък Петър Косев, Росен Георгиев, представител от фондация „Българска роза“ и Института на розата в Казанлък, кметове на населени места, в които се отглеждат етерично-маслени култури, розопроизводители и розопреработватели. Решено бе следващата среща да се състои след парламентарните избори.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram