В Казанлък се провело първото заседание на правителството след обявяването на Независимостта

Цар Фердинанд нервничи инкогнито сред орехите на „Кайнарджа“ в Казанлък, докато чака одобрението на Независимостта от Европа

След обявяването на българската Независимост в Търново на 22 септември 1908 г., вече провъзгласен за цар, Фердинанд пристигнал в Казанлък два дни по-късно.

На 24 септември и от Казанлък, царят и министрите от кабинета на Александър Малинов отправили телеграми до европейските държави, съобщавайки им за провъзгласената българска Независимост. Както споделя очевидецът Васил Милев, бивш зам.-председател на Народното събрание, първата одобрителна телеграма била получена от черногорския крал Никита. Тя пристигнала на връх Свети Никола. След това цар Фердинанд получил и поздравление от сръбския крал Петър.

Докато очаквал телеграмите с благоразположението на европейските монарси, Фердинанд прекарал тревожни часове, разхождайки се в цивилни дрехи из Казанлък и околностите.

По това време се провело заседанието на министрите от кабинета на Малинов в кантората на Ботьо Папазов в града ни, то било първото правителствено съвещание в Независимата българска държава.

Казанлъшкият телеграф приел първите аплодисментите на Европа  по повод българската Независимост преди 108 години.

На снимката: Кабинетът, оглавянан от Александър Малинов, на малката снимка: Къщата на Ботьо Папазов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram