Казанлъчани не очакват промяна, не виждат нов морал

Ако в този момент слушате от телевизора някоя бяла якичка да ви говори за морал, веднага се засмейте, ако не сте го направили инстинктивно.  Защото казано е от оня Мърфи: усмихни се днес, утре може и да е по-лошо! Същият този Мърфи, който говореше и за палачинката.

В анонимната анкета на Пресс тв се вижда, че според казанлъчани палачинката няма да се обърне. Това изглежда като добра новина, ако се осланяме на фатализма на този ни Мърфи. Но съвсем не е добра и изглежда като безсилна сценична забележка от актьор-дубльор, чието мнение в спектакъла не се цени, докато титулярът бере славата под прожекторите.

Пиесата е пълна с предизборна атмосфера, която позволява на народа едва да диша.  И между две вдишвания народът на Казанлък на въпроса „В каква посока ще се промени България след изборите на 5 октомври?”, отговаря:  „В никаква – политиците ще са същите, със същия морал” /51%/. Това вярване не е нито пророческо, нито трезво, не показва и факта, че може би мнозина разсъждават дали да идат до урните на 5 октомври. От това вярване личи примиренчество. Точно апатията е печелившата карта на политическата класа и гаранцията й, че от нея не се очаква нищо друго, освен да е съставена от маскари с келепир.

За богатите е ясно също. Тяхното очакване да богатеят още, напълно се припокрива с онова на анкетираните. Избралите отговора „Богатите ще станат още по-богати”/19,6%/ не е новина и пак е констатация на ръба на равнодушието.

Що се касае до мнението, че дори и нещо да се промени, то няма да бъде усетено от хората, има известен паралогизъм, вероятно идващ от задаването на отговора. 23% от далите вота си в анонимната анкета едва ли ще твърдят същото, ако усетят осезаемо вдигнатата цена на тока, увеличаването на безработицата, дефицитът в Здравната каса и прочие тежести. Но по-скоро отговорът „Каквото и да се промени, народът няма да го усети” /23%/ е обобщаващ горните два–за неочакването на промяната на статуквото и намаляване дистанцията между политическата класа и електоратът. Той /електоратът/ не вярва в честността на  изборите, а тя /политическата класа/ е сигурна в това, че той не врява. Живот като на радиочестоти-той излъчва на едни мегахерци, тя на други, но в едно пространство или по-точно на една територия, очертана на картата като България.

Във всяка каца с мед, отровен от капчицата катран, все пак е останало малко от сладкия пчелен продукт. И в тази анкета има единици, заложили на фантастичния оптимизъм.  5% си разпределят отговорите , че след  5 октомври „Икономиката ще е по-силна, безработицата чувствително ще намалее” и „Ще има рязък спад на корупцията”.

Това, което ни идва наум, докато четем тези отговори е, че няколко политици са отговорили в анкетата и са избрали тези опции. Вероятността да са се объркали,  мислейки  че рецитират пред публика предизборни обещания, е твърде голяма.

Усмихнете се днес, палачинката няма да се обърне, за да ви даде шанс да се посмеете здравата.

 

В каква посока ще се промени България след изборите на 5 октомври?

  1. В никаква – политиците ще са същите, със същия морал – 144 гл
  2. Богатите ще станат още по-богати – 51
  3. Икономиката ще е по-силна, безработицата чувствително ще намалее – 14
  4. Ще има рязък спад на корупцията – 4
  5. Каквото и да се промени, народът няма да го усети – 62

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram