Разлика в официалните и неофициалните данни: В община Казанлък ромите са три пъти повече

Няма точна информация колко са ромите в казанлъшко. Има косвени данни, че те са поне три пъти повече от официалните цифри и вече са втората по численост етническа група след българската в района. 

Публичните данни от националното преброяване през 2011 г. в общината показват, че като роми са се самоопределили 3 738 души.

Пет години по-късно местната власт, обаче, признава за 10 522 роми. 

Този брой се посочва в документ, наречен План за действие на Община Казанлък за интегриране на български граждани от ромски произход 2017-2020 г.

Въпросният план е публикуван в сайта на Общинския съвет на Казанлък. Той е гласуван от местния парламент на 9 март 2017г.

 

Само в ромската махала на Казанлък и гетото, познато като „Казмера“, живеят 7 740 човека.

2 480 са ромите жители на селата Кънчево, Ръжена, Бузовград, Горно Черковище, Ясеново, Шейново и Хаджи Димитрово, пише в Плана за действие на Община Казанлък за интегриране на български граждани от ромски произход 2017-2020 г.

Ако са верни данните на общинска администрация от началото на 2017г., то ромският етнос вече не е трети по численост след българския и турския. Той е изместил турския и вече е на второ място.

Разликата в официалната информация от резултатите от Преброяване 2011 и неофициалната на община Казанлък от Плана за действие е почти 6 800 души повече роми.

 

 

 

 

 

 

Тук можете да прочетете целия План за действие на Община Казанлък за интегриране на български граждани от ромски произход 2017-2020 г.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram