Митрополит Галактион „ръкоположи“ Борисов за премиер

Поредна изява на близост демонстрира негово светейшество Старозагорският митрополит Галактион към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Митрополитът си позволи да намеси църквата в политиката в открита предизборна агитация, предаде.

Преди да прережат лентата на новата детска градина в Стара Загора на улица „Г.С. Раковски“ митрополит Галактион държа слово, в което буквално ръкоположи Борисов за премиер.

„Уважаеми г-н проминистър-председател,

И по законно славянски, както винаги се обръщам, наречемна го министър-председател. Това е църковно славянска дума, когато ние извършваме наречение за ръкоположение в епископство на даден архимандрит, каквото стана вчера. Това ще рече, че ще стане епископ. Това ще рече, че ние на 5 октомври вече ще знаем резултатите. Затова така се обръща църквата към народа, за да чуе православният български народ гласа на църквата“, каза Галактион.

„Уважаеми присъстващи, всички, откриваме едно велико заведение – възпитателно учебно, защото възпитателите, каквото възпитат в тези крехки кристални чисти душички, това ще бъде кройката на човека. Това е капиталът на българската нация“, продължи митрополитът.

Митрополитът се обърна към присъстващите на откриването – Бойко Борисов, Лиляна Павлова и старозагорския кмет Живко Тодоров – с думите да отговарят за капитала на държавата: „Затова, обръщам се към вас, които след 5 октомври ще поемете щафетата там, където ви е мястото да полагате грижи за подрастващото младо поколение, капиталът на майка България“, каза Галактион и се разцелуваха с Борисов.

Това не е първият случай на открита демонстрация на Галактион към Бойко Борисов.

В края на месец август тази година в Казанлък митрополитът доказа, че Бойко Борисов кадрува в служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев. С думите: „Много ти благодаря за Румен Райков“ (новия-стар директор на ВиК – Стара Загора) негово светейшество Старозагорският митрополит Галактион прегърна бившия премиер Бойко Борисов и го разцелува. От своя страна лидерът на ГЕРБ отвърна: „Нали ти казах в първия ден, първото нещо“, отговори Борисов с широка усмивка. „И така ще продължим всепобедно“, пожела Галактион на Борисов. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram