Училищните автобуси в общината са изрядни

До този момент проверката на училищните автобуси, която започна в началото на септември показва, че инспектираните превозните средства отговорят на нормативните изисквания и са технически изправни. Това заяви министърът на транспорта Николина Ангелкова.

Сред проверените са и трите училищни автобуса, превозващи ученици в община Казанлък. Не са констатирани нарушения.

В изпълнение на Националната програма «По-пълно обхващане на учениците в задължителна училищна възраст” МОН предостави в периода 2007-2010 г. на Община Казанлък три училищни автобуса за средищните училища. С решение от 2011 г. Общинският съвет определи три училищата за средищни: ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Шипка, ОУ „Д-р Петър Берон”, Овощник и ОУ «Христо Ботев», Енина. Автобусите се използват единствено за превоз на ученици от населени места, където няма съответното училище, до средищните училища и обратно.

Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ до момента са констатирали 4 нарушения от проверени 1600 автобуса, за което са съставени 4 акта. Статистиката показва, че от проверените возила 63 са наети от частни училища, 563 – от общински, а 209 са на МОН.

И след 15 септември инспекциите продължиха активно на пътя. Масираните проверки ще бъдат до края на месеца, като след това ще се извършва постоянен контрол през цялата учебна година.

“Има недостиг на субсидия за превоз на деца”, съобщи още министър Николина Ангелкова. Спо­­ред нея ста­ва дума не само за училищните и наетите автобуси, но и за останалите, из­­върш­ващи превози, като “Слу­чаен превоз”, защото до 7 години той е безплатен. “За това сме поискали в бюджета за следващата година субсидията да се увеличи с 5 млн. лв. Искането е съгласувано с браншовите организации”, поясни тя.

––––––––––-
Това е днешна публикация по темата в  „Монитор“

Всички автобуси, които ще превозват ученици на екскурзии в България или зад граница, задължително преди това да минават обстоен технически преглед. За целта ще бъдат направени необходимите нормативни промени. Това обяви вчера министърът на транспорта Николина Ан­­гел­кова.Според нея така всички, свързани с пътуването, ще бъдат по-отговорни при организацията му. “Ще обсъдим с браншовите организации още и дали от всички автобуси, превозващи учещи, не само тези на МОН да са жълти, но и останалите да имат отличителен цвят”, добави министърът.В момента автобусите само минават на 6 месеца технически прегледВчера по време на проверка на автобусите за превоз на ученици, арендовани от частното основно училище “Света София” в столичния кв. Бояна, Николина Ангелкова съобщи още, че от 1 септември са проверени 1600 рейса. “Съставени са актове за 4 нарушения, а един нает автобус в Па­­зарджик е спрян от движение, защото е бил с протрити гуми. Две от нарушенията са за неправилно пос­­тавяне на табелата “Пре­­воз на деца”, последното е свързано с годността на пожарогасителя”, уточни министърът. Статистиката на ИА “Автомобилна администрация” (ИААА) показва, че от проверените возила 63 са наети от частни училища, 563 – от общински, а 209 са на МОН. Остава да се проверят 300 – 400 автобуса, но цифрата ще зависи от това колко от фирмите, имащи лиценз за дейност, са подновили договорите с учебните заведения.Шефът на ИААА Дими­тър Ганев предупреди, че внезапните проверки на пътя ще са постояннипрез цялата учебна година. “Училищните настоятелства и ръководства не бива се успокояват, че след като веднъж сме минали през фирмите, които осъществяват превоза, вече могат да се отпуснат и да правят каквото пожелаят. Всяко училище трябва да знае, че някоя сутрин може да бъде изненадано с такава проверка”, закани се Га­­нев.“Има недостиг на субсидия за превоз на деца”, съобщи още министър Николина Ангелкова. Спо­­ред нея ста­ва дума не само за училищните и наетите автобуси, но и за останалите, из­­върш­ващи превози, като “Слу­чаен превоз”, защото до 7 години той е безплатен. “За това сме поискали в бюджета за следващата година субсидията да се увеличи с 5 млн. лв. Искането е съгласувано с браншовите организации”, поясни тя.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram