С дарената от даровито дете стипендия спасиха и отвориха Природонаучната сбирка

Даровито дете, пожелало анонимност, дарява стипендията си от месеци, за да реставрират препарираните животни и отворят сбирката за посещения.

 

Природонаучният музей, който е разположен в сградата на ОДК „Св. Иван Рилски” съвсем скоро ще бъде отново достъпен за посещения, съобщиха от ръководството на учебното заведение. Уникалната сбирка има почти вековна история, неин създател е учителят Владимир Власков, а сред експонатите стигнали до нас се срещат обитатели на морските дълбини, реки, планините и горския свят.Експозицията съдържа близо 200 животински вида, като колекцията е една от най-богатите в страната.

Заради проблеми със сградния фонд,  дълго време помещението стоеше запечатано. След 8 години и след успешно приключил ремонт в помещението, където се съхраняват препарираните животни, музеят ще бъде отново достъпен за посетителите.

Дългогодишният служител на ОДК и биолог Костадинка Кънева прие поканата на директора Денница Танева да участва в реставрирането и обновяването на музейната сбирка. В резултат на съвместната работа на служителите на Детския комплекс са подновени витрините, някои от животните са били нападнати от молци, но пък фактът, че са били добре препарирани, ги е спасило от унищожаване, разказва Кънева. До един всички екземпляри в тази уникална колекция са и прилежно описани.

Сред впечатляващите експонати в колекцията са мечки, сърна, язовец, видра, като някои от тях са защитени видове. Обикновено се ловят животни, които са болни и точни такива са част от колекцията на ОДК. Руска есестра, уловена  в река Дунав при Свищов –вид, който изобщо не се среща в реките, а е тихоокеански, е привлякла вниманието на биолозите в онези години, разказва Кънева. За съжаление голяма част от първоначално събраните животински видове, не стигат до наши дни, по една или друга причина.

Природонаучният музей при ОДК беше открит тържествено през 1997 г. Днес благодарение на волните пожертвования  на казанлъшки ученик, който е пожелал да остане анонимен, са извършени  ремонтните и реставраторски дейности в музея, след които стана възможно и откриването му за организирани посещения. Сега от Детския комплекс се надяват Общината да съдейства за назначаването на отговорник на музейната сбирка, който и да посреща посетители от близо и далеч. А музеят, който за съжаление, днес стои пуст и необитаем, е още една прекрасна възможност и за учителите да направят своите часове по биология  още по-интересни и богати на знания.

snimki-jivotni 011

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram