Станимир Радевски: Извиват предизборно ръцете на администрацията

Кметът на Община Павел баня Станимир Радевски пред Пресс тв:

 

Г-н Радевски, как овладявате транспортната криза в община Павел баня?

-Изпаднахме в беда. За трети път Общинският съвет увеличава субсидията на „Бесоолу” и сега тя за нас е свръхсубсидия. Ние не можем да се справим с даването на 240 хил.лева субсидия.

Превозваме учениците с училищните автобуси. При гражданите е по-тежко, трябва да ползват жп транспорт, той е алтернативата. Но продължаваме. Преговаряме с превозвачи. Трябва да се справим.

 

С какви аргументи се иска актуализация на тази субсидия, откъдето, казвате, е тръгнала сагата?

-Вие видяхте. Той /Бесоолу бел.ред./ управлява Общинския съвет. Отказа се от участие в дебата по точката, но продължи от единия стол на другия, изказва се, жестикулира. Той им влияе на тях. Като каже, че парите са му малко, те веднага гласуват и има едно мнозинство в Общинския съвет, което той управлява, и чрез това мнозинство, включително и председателката на съвета, която го гледа в очите, и каквото каже той се гласува.

Какви са официалните мотиви за последното искане за увеличение на субсидията през февруари?

-През февруари нямам никаква представа. Нас никой не ни уведоми. Сутринта преди сесията, против всякакви законови изисквания, те донесоха и раздадоха по три листа, които не са дори входирани в администрацията. Коренно различни параметри на бюджет от този, който ние сме готвили три месеца. И там, в последния момент, ние четем за субсидията на Бесоолу от 240 000 лева. Кой, откъде, как-никой не ти дава обяснение. И по този начин всички неща тръгнаха назад. Този превозвач едностранно прекрати договора с нас. Ние искахме насрещни документи за извършване на услугата, като ги даваме парите ние подлежим на контрол, трябва да видим за какво ги даваме. Той с нищо не се справи.

Вярно ли е, че четири месеца не му е изплащана субсидията?

-Ние спряхме субсидията. По мое разпореждане, аз нося цялата отговорност за спирането й, за да представи надлежни документи за тази субсидия. Не представя регистри. Билети някакви си, не знам какви, карти…своеволие…няма нищо законно. Ние изпращаме писма и искаме да видим документи, той нищо не ни предоставя. Спряхме субсидията, защото не виждаме за какво я даваме.

Да смятаме ли, че тази сесия е извиване на ръце тогава?

-Да, абсолютно. За субсидията на Бесоолу.

Как могат да бъдат потвърдени слуховете, че се въздейства върху превозвачи да не приемат възлагане на линиите по спешната мярка?

 

-Току-що разговаряхме с една фирма. И отговорът й беше, че се страхуват да поемат линиите, защото ще им изпотрошат техниката.

Фирмата от района ли е?

-Не е от района.

Т.е. не е от община Павел баня?

-Не, не е. От съображения за сигурност не я съобщавам. А и като се чуе, веднага почват да влияят на фирмите.

Чува се, че и таксита няма в Павел баня?

-Вярно е. По принцип един от общинските съветници внесе предложение в Общинския съвет да пуснем три-четири таксита, тъй като граждани, които идват на лечение в Павел баня, ги ползват до гарата, например, понеже няма автобусен транспорт и това влияе върху нас пак, върху общинската администрация. Обаче Бесоолу каза да не се гласува и Общинския съвет не прие да има таксита.

Много ни е тежко!

 

Колко процента от кризата е с предизборен мотив?

-В много голяма степен.

Колко?

-90%. И избора на датата за прекратяване на договора пак е с политически мотив. 16 септември. Той беше издал карти на учителите и учениците до 30 септември.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram