„Завръщане“ в Розовата долина

Казанлъчанката Райна Ненова е сред 100 млади учени на България. С успешна кариера и с огромна доза талант, който я отвежда обратно при нас, за да открие първата си самостоятелна изложба-живопис „Завръщане“.

Картините на Райна са вдъхновени от красивата природа на Долината на розите и тракийските царе, където е родена и израснала. Работи с маслени бои върху платно и рисува предимно пейзажи и цветя. Тя започва своето обучение през 2008 г. при художника Стефка Балджиева. По образование е инженер-биотехнолог. Работи за Българска академия на науките в продължение на 10 години. Провежда експериментални изследвания с вируса на HIV. Получените резултати биха могли да допринесат за създаване на анти-тяло базирана ваксина срещу вируса.

През 2012г успешно защитава дисертация и получава образователната и научна степен „Доктор“ по професионално направление „Биологически науки“ – присъдена от БАН. Съавтор е в редица научни публикации за реномирани български и международни списания. През 2005 получава награда за най-добра публикация на млад учен на името на Акад. Ксенофонт Иванов.

През лятото на 2016г. Райна Ненова се завръща в родния Казанлък и се отдава изцяло на рисуването. Нейни картини са показвани през 2017 и 2018г. по време на традиционната обща изложба на жените творци от Казанлък през месец март, организирана от община Казанлък.
Музей „Чудомир“ е домакин на първата й самостоятелна изложба, която може да бъде разгледана до 21 октомври.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram