Успешна Нова учебна година на ремонтираното училище в Шипка!

На откриването на обновеното училище в град Шипка в първия учебен ден за годината кметът на община Казанлък Галина Стоянова пожела успешна учебна година на учители, ученици и родители: „В Шипка имаме да извървим заедно много дълъг и много труден път, за да направим училището онова, което е увековечил Чудомир в своите думи.“, посочи Галина Стоянова. Тя благодари за усилията на бившия директор на училището Татяна Шаханова за запазването му като учебно средище, пълно с деца, на новия директор Невена Колева – за старанието да върне децата в училището. „Освен усилията на учителите и на Общината е необходима подкрепата и на местните жители, общественици, на хората, които определят общественото мнение и които живеят в Шипка.“, апелира към шипченци тя. „Основната ни задача тук е да върнем децата на Шипка в класните стаи. Тази година Шипка има 7 първокласници и нито едно дете от тях няма да прекрачи прага на шипченското училище. Това не само е тъжно, но е и много жалко.“, отбеляза Кметът на Казанлък и подчерта, че вече нито учебната среда, нито състоянието на училищния двор и на учебната сграда могат да бъдат оправдание за родителите да търсят друго учебно заведение за детето си. „Защото тук всеки учител познава не само детето, но и целия му род и може да бъде много близо и най – внимателен с него.„, каза тя.

Галина Стоянова се обърна и към присъстващите на събитието народния представител от Старозагорски избирателен район Донка Симеонова, че законът, освен правото на родителите да избират училище за детето си, трябва да позволява родолюбивите населени места да запазват своите училища и своите духовни центрове. „Градовете ни стават все по – големи, но духовността им се пази в нашите населени места.„, посочи Кметът на Казанлък.

Начало на празника даде училищният директор Невена Колева, която благодари на Община Казанлък в лицето на кмета Галина Стоянова за това, че образованието на децата в Шипка е приоритет за Община Казанлък, за това, че общинското ръководство е до учителите в борбата им за едно ново, качествено, модерно, европейско образование: „Категоричен е стремежът на Община Казанлък училището в Шипка да бъде богатството на града – от знания, дела, реализация на учениците, напуснали вече класните стаи и тези, които идват за първи път. Ние ще продължим да предаваме огъня на родолюбието и ще помним думите на Чудомир: „Шипченското училище е било пламък, който е разпращал искри на север от Балкана и на юг от равна Тракия.“

Официалната церемония „Първа копка“ на училището в Шипка беше през октомври, миналата година. Тя даде началото на реконструкцията на пет учебни заведения на територията на община Казанлък. Тогава с ритуала за успешна работа започнаха строително-монтажните дейности по Проект: „Обновяване на образователната инфраструктура в Община Казанлък“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ на Община Казанлък. Общата стойност на проекта е в размер на 9 504 532,06 лв. по ОПРР 2014-2020, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. Със средствата се извършва реконструкция и на три детски градини в казанлъшкия квартал “Изток“ – ДГ“Здравец“, ДГ“Слънце“ и филиал на 15-та ДГ“Звънче“.

Строително-монтажните работи включват въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ремонт и изграждане на водопровод и канализационни инсталации, газификация и свързване с градската газоразпределителна мрежа, монтаж на ново оборудване и осигуряване на мерки за достъпна среда.

Със завършването на дейностите до края на 2019г. учебната база на територията на общината ще бъде изцяло обновена.

Заедно с ОУ“Свети Свети Кирил и Методий“ в град Шипка днес основно ремонтирани по проекта посрещат учениците и учебните заведения в селата Овощник – ОУ „Д-р Петър Берон“, Хаджидимитрово ОУ „Свети Паисий Хилендарски“, Ръжена – ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ и град КрънОУ „Свети Климент Охридски“.

Пресцентър на Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram