Наш режисьор тръгва по стъпките на безсмъртието в египетска гробница

Роденият в Казанлък режисьор Николай Василев е в заключителната фаза на поредния му кино проект. Носител на множество национални и международни награди, Ники Василев е познат на родната публика с предаването „Малки истории” по БНТ, което режисира и продуцира. Известна е склонността на казанлъшкия кинорежисьор към показването на неординерните личности откъм необичаен и оригинален зрителен ъгъл.

С най-новия проект Ники се готви да заснеме поредния необикновен българин-Васил Добрев. Той  е световноизвестен френски учен-египтолог от български произход, работещ от 1995 г. във Френския археологически институт в Кайро, Египет.

Добрев предлага  нова революционна теория за произхода на Големия Сфинкс в Гиза, според която той е построен не от фараона Хефрен (както се смята от класическата египтология), а от фараона Джедефре в чест на баща му Хеопс.

Екипът на Васил Добрев провежда разкопки в платото Сакара на 30 км от Кайро в търсене на гробницата на фараона Осеркаре от 6-та династия, известен още под прозвището „Изчезналия фараон“.

Според проучванията на учения и събраната от него информация, почерпана от стари папируси и легенди, точно в тази мистична гробница се крие формулата на възкресението. Ключът към съживяването на мъртвите и рецептата за вечен живот са затворени в подземния гроб на „Изчезналия фараон”, място засега неизвестно на учения свят. Васил Добрев е разкрил предполагаемите координати, но финансовите пречки не му позволяват да работи с темповете, с които му се иска.

Николай Василев ще тръгне по стъпките на 53 годишния Добрев край Кайро, за да разкаже за амбициите и терзанията на необичайния ум и неговото твърдение, че животът може да бъде пресътворен.

Още един ракурс е заложил в сценария Николай Василев. „Вълнува ме личната история на Васил Добрев. Преди да стигне до Сорбоната и Египет.”, разказа пред Пресс тв младият казанлъшки режисьор. „В ранните години на родения в Пловдив Васил Добрев му откриват лимфом. Едва успяват в годините на тоталитаризма да го заведат на лечение във Франция. Лекува се успешно, започва да учи в Париж. Половината му семейство  остава в България и е подложено на репресии, заради сина-невъзвращенец. Минават десетки години на изпитания, за които също искам да разкажем в лентата”, сподели Василев. Той очаква финансиране от Националния филмов център за последния му проект.

„Тръгвам за Египет веднага, ако Центърът отпусне пари за този филм”, категоричен е Ники Василев.

Бъдещият му герой Васил Добрев вече е филмиран от „Дискавъри“  в лентите  „Riddle of the Sphinx“ и „On the lost Pharaoh’s trail”.

На снимката: Николай Василев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram