Учредиха награда за топ математик в памет на основателя на МГ-то

Семейството на основателя на Математическата гимназия-Кольо Горчев, учреди награда за най-добър математик. С добрата новина започна първия учебен ден за учениците, които са приютени в сградата на Механото.

Само след броени дни, на 29 септември, се навършват 45 години от създаването на Природо-математическата гимназия в Казанлък. По този повод семейството на основателя й и дългогодишен директор на училището, математика Кольо Горчев,  всяка година оттук нататък ще връчва приз на най-добрия ученик по математика и на неговия преподавател. Той ще бъде избиран сред абитуриентите и ще е най-премираният млад математик от престижни състезания. Учредяването обяви по-голямата дъщеря на Горчев-Снежина Манчорова на тържеството за откриването на новата учебна година. Сред аплодисментите на публиката от ученици, учители, родители и приятели на училището, Манчорова развълнувана обясни отдавнашната идея на семейството за наградата, получила реализация тази есен.

 

Снежина Манчорова разказа, че още миналата година, веднага след кончината на баща й предложила учредяването на наградата, но не се получил синхрон с екипа на училището. Призът вече е факт. И двете дъщери на Кольо Горчев са възпитанички на МГ, съпругата му също е бивш преподавател по природни науки.  Манчорова разказа за Пресс ТВ, че радостите и неволите на училището са присъствали и продължават да присъстват в живота им, духовно свързан с елитното школо. Освен наградата, Снежина Манчорова направи и дарение. Вече е поръчано оборудването за една класна стая и трябва да пристигне до седмица. Кабинетът ще бъде обзаведен в сградата на Механото, където са настанени учениците на МГ-то след като школото им се срути през юни. Семейството веднага се отзовало на апела за помощ да бъде създаден нормален учебен процес. Снежина Манчорова разказва и че това е четвъртия път в 45-годишната история на МГ-то,  когато ученици и учители са принудени да се местят в различни сгради.

Семейството на Снежина и Стефан Манчорови е участвало многократно в различни благотворителни каузи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram