ХОРАТА ПИТАТ: ДОКОГА ЗАЕМИ В ОБЩИНА КАЗАНЛЪК?

Управляваната от ГЕРБ Община Казанлък загроби  5 845 233 лева в КТБ и взе нов заем, без да има определен мотив.

Така нареченият „ град за живеене трета категория“, вместо да стане поне втора категория е изправен пред банкрут.  Общината е една от 70-те, чиито финансови средства са блокирани в затворената през юни в Корпоративна търговска банка. Липсващите пари са на стойност близо 6  милиона лева. Но това е само една от причините за финансовия колапс, който ще се затяга все повече като примка на шията на казанлъшкия  данъкоплатец, тъй като местната управа реши – ще излиза от батака… с нов кредит.

6 милиона лева е гласуваният от мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет заем, който ще бъде отпуснат от държавната хазна, с условие милионите да бъдат върнати до края на финансово-бюджетната година.
За целта бе свикана извънредна сесия на Общинския съвет, но толкова набързо, че някои от съветниците бяха уведомени за сбирката часове преди започването й, без да бъдат запознати с дневния ред.

Мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет  гласува заемът да бъде отпуснат от Министерството на финансите. Преди дни служебният министър Румен Порожанов се срещна с кметове на общините, които имат депозирани средства в КТБ, и им даде зелена светлина да поискат безлихвени кредити от министерството, които да бъдат възстановени, след като КТБ отново отвори врати (евентуално). Ако обаче това не се случи, средствата трябва да бъдат върнати на държавата за 12 месеца. Никой не казва какви ще бъдат последствията, ако общините не се справят с тази тежка задача.

Казанлък очаква отговори  от своя градоначалник: „Има ли ликвидна криза?“  и „На какъв принцип е избрана „Корпоративна търговска банка“ да „съхранява“ общинските пари и защо не е имало обявена изискваната от закона обществена поръчка за това?“

„Защо Общинският съвет не е уведомен за тези действия на администрацията и защо изобщо се налага да бъдат правени подобни депозити?  В Закона за местната администрация и местното самоуправление даже липсват задължителни правила за това, че паричните ресурси на Казанлък  трябва да бъдат държани в банка“.
Самата  Стоянова  от своя страна се опита несръчно да се защити: „Парите на Община Казанлък  в КТБ са гарантирани с Държавни ценни книжа и за тях няма никаква опасност. “
След това бодро заяви, че дори и банката да бъде обявена в несъстоятелност, държавата трябва да върне парите на общината чрез финансови трансфери. Което се оказа евтина заблуда за жителите на общината, защото в случая не става въпрос за разплащателни сметки, а за обикновен депозит. Според Закона за защита на влоговете, така нареченият „Фонд за гарантиране на депозитите“, в случай на фалит на КТБ ще гарантира изплащането само на суми до 100 хиляди евро.

Истината за скандалния депозит в прочулата се като банка на олигархията и ДПС бе разкрита  в края на август. Оказва се, че местната власт е започнала още от 2011 г. да внася в банката на Цветан Василев така наречените „свободни средства“.
С всяка изминала година сумите нарастват и към май 2014 г. достигат  5 845 233 лв. Към това трябва да се прибави и фактът, че вероятно  последната вноска по скандалния депозит е направена в края на април, когато в публичното пространство вече се говореше за източването на КТБ и назряваше конфликтът между бившите ортаци Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Самата Стоянова  пък продължи да се счита за непогрешим и постоянно търсеше политическо оправдание за собствените си грешки. Сега обаче явно е решила  да си върне средствата от „финансовата корекция“, като ги прехвърли на гърба на казанлъшките данъкоплатци.

Не за първи път с нови дългове се замазват гафовете на казанлъшките  гербери. Когато ГЕРБ идва на власт в Казанлък през 2011 г., натрупаните задължения към банките са в размер на 2 милиона лева. За две години  и половина техният размер е скочил десет  пъти, като с вземането на новия заем той ще достигне 20 милиона лева.
Очевидно е, че местната власт не може да си осигури средства чрез правилна политика и управление, а разчита на външно финансиране за безсмислени проекти с цел да се облагодетелстват близки до нея фирми. Или както е в сегашния случай – да се върши предизборна пропаганда, демонстрирайки фалшива загриженост към общината, само че отново с пари на кредит. Дълговете обаче ще трябва да се връщат от обикновените хора,  на които вместо икономически просперитет, местното управление на ГЕРБ стовари една непосилна ипотека. Която ще тежи като бреме и на бъдещите поколения.

Христо Царев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram