След Казанлък и София в още 9 града стартира дуалното обучение

Обучение за три нови професии ще започне през учебната 2016/2017 година по швейцарския проект „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“ /ДОМИНО/. Професиите са електротехник в специалността „Електрообзавеждане на производството“, газов техник и готвач, като по тях се очаква да започне обучението в 14 нови училища в десет града в страната. Това съобщи за БТА Петя Евтимова – ръководител на проекта ДОМИНО.

Тя уточни, че освен в Казанлък и София, сега дуалното обучение ще започне в Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Добрич, Русе, Плевен, Пловдив, Перник и отново в София. Докато през миналата година бяха обхванати по проекта ДОМИНО 81 ученици, очаква се през тази учебна година да бъдат обхванати около 300 ученици, съобщи Евтимова.

През новата учебна година близо 400 ученици в 16 професионални гимназии в 11 града в цялата страна ще се обучават в общо пет професии по системата „учене чрез работа“ по швейцарски модел в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Включва се новата професия електротехник по проекта ДОМИНО в единственото училище по механоелектротехника в София и Софийска област. Учениците ще имат възможност едновременно да учат и работят във водещи фирми като Нестле, ЧЕЗ, Фесто, Алфалифт, ЛЕМ, Райхле и Де Масари.

Миналата година българо-швейцарският проект започна в две гимназии –  в Казанлък / ПГ „Иван Хаджиенов“/ и София по професиите машинен техник за машини и системи с цифрово-програмно управление и техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти. От новата учебна година проектът въвежда три нови професии – електротехник със специалност „Електрообзавеждане на производството“, газов техник иготвач в нови 14 нови училища в  десет града: Бургас, Добрич, Русе, Плевен, Перник, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и отново в София. Повече от 20 са фирмите-партньори по проекта, в които учениците ще трупат трудов опит.

С общ бюджет от 3,5 милиона швейцарски франка проектът ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) подкрепя професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света.

С всяка учебна година ще се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като накрая те ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три ще работят със заплащане по договор и със заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование.

До приключването на проекта през 2019 година  в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и поне десет професии./ investor.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram