Общината пак в печалната статистика! Крие информация, преследва журналисти

По 4 дела за отказ да бъде предоставена информация е ответник през т.г. Община Казанлък, установи репортерска проверка относно ситуацията по прилагането на Закона за достъп до обществената информация. И четирите иска са заведени от Медийна група „Вис виталис”, заради мълчалив отказ на въпросите на журналистите от страна на кмета Галина Стоянова.

От 1 януари до края на август в администрацията в Казанлък са постъпили 16 заявления, по 10 е било издадено разрешение за пълен достъп, а по 2 – за частичен.

В сравнение с 2014 г. има двойно увеличение на интереса към прилагането на закона в Община Казанлък, тогава обаче е имало само едно съдебно дело. То също е завдено от пресгрупата след отказ от информация.

В 37 случая на територията на България през т.г. при търсене на законова защита са участвали експертите на фондация „Програма Достъп до информация“, коментира юристът на организация Кирил Терзийски. В 12 от случаите търсещите са били журналисти. 19 от жалбите са подадени на първа инстанция – в 15 от случаите те са заради изричен отказ, а в 4 – заради мълчалив отказ. В 29 случая експертите на фондацията са представлявали жалващите се в съда.

Припомняме, че през феврурари т.г. кметът Стоянова употреби прокурор Кръстин Кацаров, като го притисна да внесе обвинителен акт срещу журналиста на пресгрупата Георги Манев. „Провинението” на Манев бе, че е отразявал наводнение в Казанлък, а „прегрешението”, което му бе приписано, че всявал паника у населението.

Обвинението от Манев бе свалено в началото на юни от Окръжна прокуратура, Стара Загора, прокурорът бе отстранен от длъжност по-късно, а цяла България разбра от Нова тв как казанлъшкият кмет Стоянова лъже хладнокръвно.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram