Квотите за български храни в големите вериги защитават и производители, и потребители

Не можем да оставяме монополите да злоупотребяват с хората, каза Драгомир Стойнев

Отхвърлените от мнозинството промени в Закона за храните, внесени от БСП защитаваха интереса на българските производители и на българските потребители, които искат да се хранят с качествена, българска храна, стана ясно от участието на зам.-председателя на ПГ на БСП Драгомир Стойнев в предаването на Би Ти Ви „Лице в лице.“

Идеята на левицата е по рафтовете на големите търговски вериги с над 2 милиона лева годишен оборот да има квоти за български производители. Стойнев цитира и конкретни цифри – пресни плодове и зеленчуци минимум 51% от предлаганите асортименти, мляко и млечни продукти – 70%, месо, извън пилешкото – 25%, пилешкото месо – 50%. Той отрече твърдението, че българските производители не могат да се справят с така заложените квоти. „Това е официална агростатистика, от която ни сме се водили. Квотите са обсъдени със Съюза „Произведено в България.“, посочи Стойнев. Друга част от промените предвижда „български продукт“ да се нарича този, в който основните суровини са български.

Според зам.-председателя на левицата в НС не е вярно и твърдението за намеса в свободния пазарен избор, но и не може да се оставят монополите да злоупотребяват българските потребители. „Потребителите ще могат да избират дали да си купят българска храна или западна, но по този начин ще се стимулират българските производители, които знаят, че големите търговски вериги ще започнат да ги търсят в определени райони“, заяви Стойнев. Стойнев подчерта, че това ще доведе до стабилизиране на бизнеса им и до разширяване на българското производство, което страда от пренасочването на големи количества произведени на Запад храни сред затварянето на руския пазар за тях.

Народният представител е категоричен, че трябва да защитаваме националния ни интерес. „Стига с това чуждопоклонничество“, каза Драгомир Стойнев. Той поясни, че Министерството на земеделието също готви промени в Закона за храните, но в Парламента БСП е срещнала отпор двата законопроекта да бъдат разгледани паралелно, въпреки че левицата е декларирала, че ще подкрепи и други промени, които са в интерес на българския производител и потребител. „Българският народ трябва да получи, това, което иска, а не това, което ще му кажат от Брюксел. Министерството обаче не си мръдна пръста, защото трябва да угоди на големите търговски вериги.“, каза още Стойнев.

„Какво стана с яйчения прах? Нас ни заливат вредни храни. Всички болести в момента специалистите ги обясняват с лошото качество на храните. За нас е важно българските граждани да се хранят с българска, качествена храна“, така Стойнев представи и вторият положителен ефект от промените на БСП. „Всички сме свидетели, че има различно качество за нас и за Европа. Когато отидете и си купите българско сирене, това название да важи само за продукти, произведени от български суровини в България. А сега за съжаление си купувате сирене, произведено от сухо мляко, внесено от Полша“, каза още той.

Той припомни, че подобно законодателство съществува в Румъния и Словакия, но там има политика. „Завършил съм във Франция и знам там как се пази родното производство с конкретни мерки, които не противоречат на европейското законодателство“, допълни той. По неговите думи в тези държави има политика, а при нас отново сме оставили монополите да злоупотребяват с производителите и потребителите. „Тези закони, особено в Румъния, се гласуват и подкрепят с мнозинство. За мен е неразбираемо защо в България ГЕРБ отказаха да подкрепят закон, чиято основна цел е много хубава“, коментира той.

Областен съвет на  БСП – Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram