Каракачанов: От 2021 г. може да се върне наборната служба, за да се научат младите на ред

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри втория Национален събор на запасното войнство в местността „Крънска кория“ край Казанлък и отново се обяви за връщане на казармата. Той бе посрещнат с почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада, предде БТА.

„Единството на нацията и държавата е изключително важно. Пожелавам вие да бъдете тези, които да го демонстрирате в обществото и да носите спомена за славната армия на България, за да възпитаваме младото поколение в дух на родолюбие и патриотизъм, поне докато възстановим отново наборната военна служба и младите хора отново се върнат в казармата, за да се научат на ред и дисциплина и да допълнят пропуските си в историята и любовта си към България. От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват“, заяви вицепремиерът, който е патрон на събора.Снимка: БТА

Според него възстановяването на наборната военна служба e абсолютно задължително, тъй като на практика армията няма резерв. Той уточни, че ако сега се случи нещо и се наложи да се мобилизират младите хора между 18 и 30 години, те ще се окажат пушечно месо и лесни мишени, съобщи dariknews.

По думите на министъра крайно време е младите хора да бъдат възпитавани в дух и умения, а не на джендъри. Министърът допълни, че използваните досегашни аргументи срещу връщането на наборната казарма „вече не важат“, тъй като много страни от ЕС и наши съседски са върнали наборната служба, а в някои никога не е била отменяна.

Каракачанов подчерта, че оптималният срок за военната наборна служба е 6-9 месеца, като за жените и момичетата тя е доброволна.

„Дори сега да я въведем, сме закъснели“, допълни той.

И отчете като грешка политическото решение за премахването на наборната военна служба преди 12 години. Подобна теза преди ден изразиха и от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.Снимка: БТА

„Във времената, в които от всякакви посоки се опитват да разграждат националния ни морал и идентичност и хората като че ли забравиха понятия като чест и достойнство, род и служба и се отдадоха на пропагандата, че животът е едно веселие, в което трябва да живееш по-добре, вашата роля е на хора, които крепят духа на българщината и пламъка на родолюбието и патриотизма“, каза още министърът на отбраната, цитиран от „Фокус“.

Днес и уре на поляните край селото ще има демонстративни скокове с парашут, демонстрация на бойни техники и на групи за специални операции, както и висш пилотаж със спортен самолет. Ще се проведат и два турнира – по стрелба с пистолет и пневматично оръжие и шахматен турнир. Със свои демонстрации се включи и Прабългарската школа за оцеляване „Бага Тур“.

В рамките на събора бе представена изложба на военно облекло, старинно оръжие и символи, самолетни модели, корабни модели, водолазно оборудване, книги и публицистични материали от военни и други автори на военна тематика.

На 15 септември ще бъде Ден на отворените врати и показ на бойна техника във военното формирование на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Казанлък.

Следващият събор ще е догодина в Ямбол.//dnes.dir.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram