Събраха средствата за стенописите в храма на Средногорово

Над 5 300 лв. бяха дарени от всички спомоществователи за храм „Свети Георги Победоносец“ в с. Средногорово, Община Казанлък, обяви кметът на населеното място Илиян Илиев след приключилия снощи благотворителен концерт с участието на Ансамбъла на Българската армия и любимите гласове на поколения българи Маргарита Хранова и Росица Кирилова.
Общо 14 хиляди лева бяха нужни за спасяването на уникалните стенописи в храма. Надявахме да съберем приблизително 4 хиляди, но постъпленията са много повече и продължават да постъпват и в момента в касата за дарения, разказва кметът Илиев. Затова съм и толкова щастлив, тъй като организирахме това благотворително събитие от кметството в Средногорово и срещнахме толкова голяма съпричастност и разбиране. Готови сме да посрещнем юбилеите през 2018 г. много по-спокойни, защото направеното днес ще бъде съхранено във времето и ще стигне до идните поколения, допълва кметът.

На място в храма работят реставраторите Таня Манева и Ивайло Левичаров от Националната художествена галерия.

Църквата „Св. Георги Победоносец“ е изцяло възстановена и осветена още в първата година след Освобождението на България – на 30 септември 1879 г.  „Идеята е да се довършат реставрационните дейности до края на следващото лято, за да може да бъде осветена ремонтираната църква за 140-та годишнина от построяването и 300 години от заселването на първите жители на Средногорово“, казват от кметството на казанлъшкото село.

От времето на предишния кметски наместник Коста Меразчиев след благотворителна изложба с разпродажба на картини са събрани над 3900 лева. В каузата участва и Дирекцията по вероизповеданията, която дарява за ремонт на покрива и укрепване на храма.

Лични средства, общо 7000 лева предоставя и Росица Якобс, която от дълги години живее в Холандия и смята, че парите трябва да бъдат похарчени за съхраняването на уникалните стенописи. По-голяма част от дарителите обаче са пожелали да останат анонимни.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram