Работна среща на министър Вълчев с представители на образованието в Казанлък

Разговорите в Информационния център на ул.“Искра“№4 бяха част от програмата за гостуването на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в Казанлък след откриването на новия Национален център по природо-математически науки към ППМГ“Никола Обрешков“.

Участие в срещата с директори на училища, детски градини, Общински детски комплекс и екипите по обхват по междуинституционалния механизъм взеха и кметът на община Казанлък Галина Стоянова, Областният управител на Стара Загора Гергана Микова и началникът на Регионалното управление по образование Татяна Димитрова.

Към министъра на образованието бяха отправени сърдечни благодарности за подкрепата към общинските детски и учебни заведения. Той съобщи за предстоящия старт на нови национални програми за обновяване на материалната база и получи уверенията на присъстващите, че Казанлък  ще бъде активен кандидат по тях.

Освен по механизма за съвместна работа на институции по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, ръководителите на звена в образованието в Казанлък поставиха множество въпроси по новата нормативна уредба.

Министър Вълчев подкани педагозите да използват възможностите на социалната система, за да привличат повече деца. „Може да предлагате помощи в натура, ако семействата нямат достатъчно пари за дрехи, обувки, учебници и помагала. Може да плащате таксите за детска градина като помощ на родителите. Осигурили сме тези възможности, обсъждаме и други. За правителството да не пращаш децата на детска градина или училище е равно на престъпление и ние ще работим в посока криминализирането му. Предстоят разговори какви са вариантите това да се случи“, каза още Красимир Вълчев. Той увери, че и на другите места в страната механизмът работи добре и екипите подхождат професионално.

Пресцентър на община Казанлък

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram