Самарски спря жестовете към Общинска библиотека „Искра“

Общинска библиотека „Искра“ се помещаваше безплатно в сградата, собственост на Народно читалище „Искра“. Председателят му иска наем от Общината, за да обезпечи финансово читалищната дейност след орязването на субсидията.  

 

С писмо от 10 юли 2014 г. председателят на НЧ „Искра – 1860“ Васил Самарски уведомява директора на Общинска библиотека „Искра“ Анна Кожухарова, че за периода от 10.04.2012 г. до 10.07.2014 г. библиотеката дължи на читалището обезщетение за ползване на имущество и помещения в размер на 355 050 лв.

Председателят на местния парламент Николай Златанов по този повод коментира, че Общинският съвет няма правомощията да задължава институции като читалищата, да направят едно или друго, но може да изрази своето отношение към техните действия чрез декларации.

По въпроса с наемите, които читалището иска от Общински театър „Любомир Кабакчиев“ и Общинска библиотека „Искра“ трябва да има обществен дебат, изразиха становище общински съветници от ГЕРБ. Техни колеги от БСП пък коментираха, че е въпрос на преговори между читалището и Общината, които да се споразумеят за наемните отношения между културните институти.

Билиотека „Искра“ се помещава в сграда на НЧ“Искра-1860“. Имотът е с №3439, с обща площ 5 981 кв.м, ведно с построената масивна сграда “Читалище и библиотека „Искра“ и има нотариален акт.

Досега билиотеката безплатно домуваше в сградата, собственост на читалището, но от икономически съображения, поради намалената субсидия на НЧ „Искра“ и трудното оцеляване на читалищните дейци и възпитаниците им, Самарски търси варианти, за да съществува нормално едно от най-старите читалища в страната и да развива пълноценна дейност.

Неколкократните заявки в двата предходни мандата на екскмета Стефан Дамянов да бъде преместена библиотеката в нова и модерна общинска сграда не се осъществиха.

Още през 2012 г., когато субсидията на читалището бе намалена драстично, председателят Васил Самарски заяви, че ще бъде принуден да прибегне до искането на наем за ползване на читалищни имоти, за да компенсира орязания бюджет и да съхрани културния институт. Още тогава той даде знак, че ще са наложи да търси наем и от библиотеката.

На снимката: Строежът на специална сграда на читалището, където да се съхранява книгофонда му.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram