Предстои ли вдигане цената на хляба?

С 35% е по-висока цената на пшеницата тази година в сравнение с 2017 г. Между 1 и 10% влияе цената на тока и газа в цената на хляба. Този анализ направи Мариана Кукушева от браншовия съюз на хлебопроизводителите пред Нова телевизия.

По думите ѝ, не може дълго време цената на хляба да се задържа на това ниво, което е в момента. За да се запази цената на насъщния на настоящото ниво, е нужна диференцирана ДДС ставка според Кукушева.

Трябва да се концентрираме към диверсифициране на източниците на енергия според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). „Булгаргаз“ поиска около 13% ръст на цената на природния газ. По мнението му реално в сметките ни поскъпването ще се отрази с около 8%.

Виолета Иванова от КНСБ е категорична, че поскъпнето на енергоносителите ще оскъпи и издръжката на живот. Въпреки че има ръст на работната заплата едва 30% получават около средната или над средната заплата за страната. Останалите 70% са със заплата под средната за страната. Това означава, че голяма част от българите ще трябва да намерят начин да оцеляват след поредното поскъпване. Хората пестят от здравеопазване и образование.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram