В декларация старейшини си позволиха несъгласие с решение на съда

Претенциите на читалище „Искра“ са потвърдени с окончателно решение на съда, изпълнението на което бе окачествено от съветниците в декларация като „обществено неприемливо и противоречащо на добрите нрави“.

 

Два пъти отлаганото приемане на ”Декларация за несъгласие с претенциите на читалище ”Искра – 1860” за заплащане на наем от театър ”Любомир Кабакчиев” по Споразумение, подписано между страните от 11.04.2012 г.” днес бе гласувано от съветниците по предложение на председателя им Николай Златанов.

Общинският съветник от БСП Моника Динева нарече абсурден текстът на декларацията и с изкривени факти.

В края на октомври миналата година Търговският арбитражен съд постанови решение, с което осъжда казанлъшкия театър да заплати на читалище „Искра” 56 292 лв. неплатени наем, консумативи и реквизит. Наемните отношения между двата културни института са възникнали с подписването на Споразумение на 10 април 2012 г., но с встъпването в длъжност на новия директор на театъра не е плащано нищо.

Решението на Търговският арбитражен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Общинският съвет гласува декларация с настояване да се спре „злоупотребата с общинска собственост”. Членове на местния парламент коментираха, че колегите им гласуват парадоксален документ, който визира „несъгласие с претенциите на читалище „Искра”, но тези претенции са признати от съда и са без право на обжалване. Това означавало, че си позволяват да не се съгласят с постановено решение на българския съд, докато говорят за морал.

За обществена дискусия по процесите в казанлъшката култура настояват съветници от ГЕРБ, според Недка Рашева следва тя да се случи съвсем скоро. В дебата да бъде включена и наемната претенция на читалището спрямо библиотеката, през където са минали всички казанлъчани, съставляващи елита на духовната сфера в града.

Сградата на библиотеката е собственост на  НЧ „Искра”, както и голяма част от книжния фонд.

dekl

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram