Кметът на Казанлък няма обвинение за шпионаж

Председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов е с повдигнато обвинение за шпионаж, а ДАНС е издала забрана от 10 години за влизане на руския генерал Леонид Решенитков за влизане на територията на България. Това обяви на специален брифинг главният прокурор Сотир Цацаров. 

Обвинението срещу Малинов е по чл. 105, ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи: 

„Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.“

Николай Малинов е пуснат под гаранция от 50 хил. лв. и има забрана да напуска страната. 

По думите на главния прокурор държавното обвинение и ДАНС са започнали разследване за пране на пари и трансфер на финансови средства, с които две неправителствени организации в Русия са осъществявали влияние върху българския политически и обществен живот. Сотир Цацаров посочи, че става дума за „Общество двуглав орел“ и Руския институт за стратегически изследвания /организацията се ръководи от пенсионирания руски генерал Леонид Решетников, бел ред./. В процеса на разследването, в което е включено и финансовото контраразунаване, службите са стигнали до Николай Малинов.

clubz.bg

Няма данни в разследването на ДАНС да е привлечен кметът на Казанлък Галина Стоянова, която е заместник – председател на сдружение „Русофили“. В публикация през юли тази година Стоянова заявява, че членството й в неправителствената организация е доброволно и индивидуално.

На 14-ти септември за поредна година Казанлък ще е домакин на националния събор на русофилите, който ще се проведе до яз. „Копринка“.

https://www.youtube.com/watch?v=8w1Rn2Ly34A&feature=youtu.be

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram