Отворено писмо до г-жа Галина Стоянова

„Г-жо Стоянова, обръщам се с възмущение към Вас, бих казала даже комбинирано с изумление, относно Вашата липса на всякаква способност за адекватно решаване на проблеми.  Пишете в  биографията си, че притежавате откровеност и самокритичност, е нека видим колко наистина притежавате тези качества.

След лични разговори с доброволци към  общинския приют за животни, аз разбрах, че Вие сте забранили кучетата да се освобождават от приюта, за да може предизборно да спечелите симпатиите на електората.

 Както всички знаем, общинските приюти работят по одобрената програма „Кастрирай и върни“ . Това е хуманен начин за намаляване на броя на бездомните кучета, препоръчан от Световната здравна организация и за чест на Българската държава – залегнал в Закона за защита на животните. В общинските приюти се задържат животни, които са ранени или агресивни. Всички останали следва след кастрация да бъдат върнати да обитават териториите си отново, защото по този начин те защитават територията от други нови животни, като същевременно нямат поколение. Обаче, тук се намесвате Вие, с Вашите „тайни” забрани това да спре, или поне да спре за един период, удобен на Вас.

Вие нарушавате закона.  Вие сте кмет на Казанлък. Вие работите против одобрената програма. Защо? Защото идват избори. Виждате грозното противоречие, нали?

 Е, редно ли е такава личност като Вас да представя цял град, след като нямате капацитета толкова време да решите подобен проблем, а го заравяте временно, докато минат избори. И как ще обясните тогава, че при капацитет 65 кучета, в момента в приюта са натъпкани над 130? Поне 20 от тях могат да бъдат освободени веднага, защото не са агресивни, обаче те стоят затворени там. Тези кучета имат прекалено малко пространство, те страдат, бият се за територия, за храна… А наскоро от там извадиха даже 3 трупа, а колко още ще се появят?

Претендирате за хуманност, но претенциите Ви си остават въздух под налягане. Достойните хора признават проблемите си и се борят да ги решат. Не карат доброволци, животни и общинския приют да изнемогват, само за да минат избори и след това старата песен на нов глас, но това не Ви вълнува може би, само е важно да заемете поста?

 През изминалите години Европа изказваше подкрепата си към програмата „Кастрирай и върни”, но може би Вие сте над Европа. Е, поне докато минат едни избори.

И след като по този начин прикривате проблемите, вместо да ги решавате –  по всички останали наболели теми ли действате така? Временни уж „решения”, докато докопаме отново застрашената власт?

Малко вероятно е да работите адекватно по едни проблеми, а други да замитате под килима. По-вероятно е с всички така да процедирате. Гражданите на Казанлък тук следва да ви бъдат съдници и дано осъдят добре.

Ако отговорът Ви не предлага решение на въпроса и реални действия, обозначени със срок, въобще не отговаряйте с празнословия. Като дипломиран философ, ясни са ми лишените от смисъл думи.

Поне дано спящата Ви съвест се събуди и решите да постъпите достойно. Защото както е казал Ганди – „ За величието на една нация и моралният ѝ прогрес може да се съди по отношението ѝ към животните.’’

И последен въпрос – а  следващият път… какво няма да Ви е удобно?

Силвена Димитрова,

Обикновен гражданин на Република България“

Отвореното писмо бе получено на редакционния мейл на pressrv.bg. Публикуваме го без съкращения.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram