Кметът Стоянова тегли нов милионен кредит преди решение на Об съвет

На основание на юридическата възможност за предварително изпълнение на решение от бъдещето, Галина Стоянова тегли нови 6 млн.лв. безлихвен заем, Общинският съвет ще се произнася пост фактум в четвъртък.

 

Заради блокирането на общински пари в Корпоративна търговска банка и невъзможността да се оперира с тях, кметът Стоянова ще иска безлихвен заем от централния бюджет. 5 800 хил.лева ще е размера на искания краткосрочен кредит от републиканския бюджет, за да се преодолеят финансовите затруднения до отблокиране на общинските сметки в КТБ.

Общинският съвет ще трябва да даде съгласие със свое решение  за поемането на дълга. В четвъртък на поредното си редовно заседание съветниците предстои да го гласуват. В проекта за решение, обаче, е записано, че се допуска предварително изпълнение по реда на чл.60 от Административнопроцесуалния кодекс. Този член се прилага когато трябва да се защитят особено важни обществени интереси, но има наличие на опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на решението или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда, или по искане на някоя от страните – в защита на особено важен неин интерес.

С включването на тази клауза в решението, на практика, Галина Стоянова си гарантира вземането на кредита преди произнасянето на Общинския съвет и поставя пред свършен факт старейшините. С тази възможност кметът де факто се застрахова при тегленето на безлихвения заем, но и игнорира местната законодателна власт, което де юре е допустимо. Проектът за решение Галина Стоянова е внесла в деловодството на местния парламент на 3 септември. Възможно е кредитът вече да е изтеглен на основанието на чл.60 от Административнопроцесуалния кодекс, допускащ предварителното изпълнение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram